De correspondentie van Desiderius Erasmus (11)

Brieven 1535-1657
Auteur: | Uitgever: Uitgeversmaatschappij Ad. Donker B.V.

42,50

De correspondentie van Erasmus is een van de interessante briefwisselingen die de wereldliteratuur heeft voortgebracht.In dit elfde deel van de integrale uitgave van alle 3141 brieven van en aan Erasmus zijn de brieven opgenomen die in 1525 werden geschreven. Dit deel is vertaald door Rob Tuizenga.

Deel 11 van de correspondentie van Erasmus bevat de brieven uit het jaar 1525. Ondanks het geweld van de Duitse boerenoorlog ging het briefverkeer door. Berichten daarover bereikten uiteraard ook Erasmus, en het geschut en het wapengekletter waren zelfs in Bazel te horen. Aan het eind van het jaar geeft hij een schatting van het aantal boeren dat gedood is en geeft hij een opsomming van de gruwelen die priesters ondergingen. Het moet allemaal zeer beklemmend voor Erasmus zijn geweest.

De godsdienstige controversen waarmee hij in aanraking kwam, vertakten zich steeds verder. Ondanks zijn aanval op Luther bleef Erasmus doelwit van de conservatieve katholieke theologen, van wie Noël Béda, verbonden aan de Sorbonne in Parijs, in dit deel de representant bij uitstek is. De katholieken verweten Erasmus niet alleen ideeën die hij met Luther gemeen zou hebben, maar ook gebrek aan daadkracht. De reformatorische partij was inmiddels verdeeld geraakt over de opvatting van de eucharistie. Erasmus hield vast aan zijn middenkoers ’tussen Scylla en Charybdis’, hoewel hij besefte dat sommigen dit eerder als behoedzaamheid dan als standvastigheid zouden interpreteren.

Vertaald uit het Latijn

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061006725 Categorie: Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Brieven 1535-1657

Uitgever

Aantal pagina's

376

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-12-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De correspondentie van Desiderius Erasmus (11)” te beoordelen