De contractarbeiders van Deli

Een geschiedenis van onvrije arbeid, onrecht en verzet in Nederlands-Indië
Auteur: Reggie Baay | Uitgever: Atlas Contact

22,99

De slavernij bleef in Nederlands-Indië ook na de officiële afschaffing voortbestaan. Reggie Baay vertelt een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Deli, tweede helft negentiende eeuw. De slavernij is officieel afgeschaft, maar in deze provincie op Oost-Sumatra ontstaat een nieuwe vorm van uitbuiting. Koloniaal geleide plantages rekruteren op grote schaal en op slinkse wijze zogeheten ‘contractarbeiders’ – ‘koelies’ in de volksmond. Formeel tekenden deze werknemers vrijwillig, maar in de praktijk waren ze volledig overgeleverd aan hun koloniale, witte, werkgevers. Waar de slavernij in de rest van de wereld op z’n retour was, bleef dit wrede Nederlandse systeem van lijfeigenschap tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik.

Reggie Baay vertelt de nagenoeg onbekende geschiedenis van dit schrikbewind in met name de jaren 1920-1942. Aan de hand van koloniale en Indonesische bronnen geeft hij niet alleen een gezicht aan het grootschalig bedrog en de barbaarse mishandelingen, ook laat hij zien hoe de plantages haarden werden van verzet en een nieuw bewustzijn – en de rol die dat speelde bij de aanloop naar de Indonesische onafhankelijkheid.

Hereditas Nexus
Recensie door Wouter van Dijk

‘Baays geschiedenis van de contractarbeid in Deli laat zien dat de koloniale geschiedenis vaak genuanceerder ligt dan de identitaire discussie van witte daders tegenover gekleurde slachtoffers. […] Baays vlotgeschreven boek brengt zo een deel van de Nederlandse en Indonesische koloniale geschiedenis weer voor een breed publiek voor het voetlicht. […]

Trouw Letter & Geest
Recensie door Paul van der Steen

‘De kracht van het boek van Baay zit in de balans op meerdere fronten. De combinatie van het persoonlijke en de grote geschiedenis doet nergens krampachtig aan. Integendeel, de twee versterken elkaar.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045047911 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een geschiedenis van onvrije arbeid, onrecht en verzet in Nederlands-Indië

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-03-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De contractarbeiders van Deli” te beoordelen