De bisschop, de boeman en de beloner

Achtergronden bij het Sint-Nicolaasfeest in het Nederland van de 18e en 19e eeuw
Auteur: Roelof-Jan de Wild | Uitgever: Uitgeverij Leon van Dorp

34,95

In De bisschop, de boeman en de beloner keert de lezer terug naar het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en ontdekt vervolgens in acht hoofdstukken hoe het Sinterklaasfeest tot ver in de 19e eeuw ingezet werd bij uiteenlopende historische gebeurtenissen, maatschappijopvattingen en religieuze twisten. Hoe gebruikten de patriotten en de orangisten de Goedheiligman in hun politieke machtsstrijd? Welk nut kreeg Sint-Nicolaas bij de vele sociale vraagstukken die de 18e en 19e eeuw in hun greep hielden? Welke opvoedkundige taak in het toenmalige ‘moderne’ gezin werd Sint-Nicolaas toegedicht?

De bisschop, de boeman en de beloner is geschreven voor diegenen die nét iets meer achtergrondinformatie en context willen over de ontwikkeling van het Sinterklaasfeest in de 18e en 19e eeuw. Toen ontstond langs diverse, soms kronkelige lijnen het Sint-Nicolaasfeest zoals wij het thans kennen. Prominente en minder prominente personen uit de voornoemde eeuwen komen uitvoerig aan het woord. Voelbaar en zichtbaar wordt in dit rijk geïllustreerde boek hoe zij het feest stevig onder handen namen. Tradities worden immers uitgevonden! Niet alleen de bisschop zélf, staat in dit boek centraal, maar ook zijn metgezel. Die toen zowel zwart van roet áls zwart van kleur kon zijn…

Roelof-Jan de Wild (1982) is van jongs af aan gefascineerd door Sint-Nicolaas. Hoewel hij op Hervormingsdag geboren is in een protestants nest, heeft hij door zijn doopbediening op vijf december ook een sterke band gekregen met deze heilige uit de katholieke traditie. Al vele jaren bestudeert en onderzoekt hij het Sint-­Nicolaasfeest en de ontwikkelingen daarbinnen. In het Sint-Nicolaas Genootschap (SNG), waarvan De Wild sinds 2020 voorzitter is, heeft hij een inspirerende plek gevonden om zich verder te verdiepen in de culturele, religieuze en historische aspecten van het Sint-Nicolaasfeest. Hij bezit een grote collectie betreffende Sinterklaas en zijn feest, waaronder 18e- en 19e-eeuwse prenten­boekjes en centsprenten. Tevens vervult hij al meer dan twintig jaar de rol van Sint-Nicolaas en verzorgt hij lezingen over de Goedheiligman.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079226900 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Achtergronden bij het Sint-Nicolaasfeest in het Nederland van de 18e en 19e eeuw

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

308

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

15-11-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De bisschop, de boeman en de beloner” te beoordelen