De Belgische regeringen sinds 1831

Ministers, bevoegdheden, partijen
Auteur: Emmanuel Gerard, Frederik Verleden | Uitgever: ASP

49,00

De regering is het knooppunt van de politieke besluitvorming in België. De uitvoerende macht is allesbehalve een ondergeschikt onderdeel van de Staatsmacht, die louter zou ‘uitvoeren’ wat elders wordt beslist. Het is de regering die via de bureaucratie het land bestuurt, de belastingen int en die het gezag heeft over leger en politie. De ministerraad, ministeriële comités en kabinetten gelden als de machinekamers van de macht, de cruciale schakels in de politieke en parlementaire besluitvorming waar de compromissen worden gesmeed, maar ook waar de facto de wet wordt geschreven. In een parlementair systeem is de ultieme trede in de politieke loopbaan dan ook – tenminste, in de binnenlandse politiek – het lidmaatschap van de regering.

Opmerkelijk genoeg ontbrak het tot dusver aan een integrale historische reconstructie van de Belgische regeringen en hun samenstelling. Er was onder historici en juristen zelfs geen eensgezindheid over het aantal regeringen, bij gebrek aan eenduidige afbakeningscriteria.

In dit werk wordt teruggegaan naar de originele bronnen, de benoemingsbesluiten verschenen in het Belgisch Staatsblad, om vanaf 1831 een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van de opeenvolgende Belgische regeringen: hun samenstelling, vorming en ontslag. Voor vrijwel elk onderzoek naar de Belgische politieke geschiedenis – ongeacht of het gaat om institutionele, economische of sociale aspecten – is een verwijzing naar de regeringscontext noodzakelijk, zelfs onvermijdelijk. Niet alleen beroepshistorici, maar ook politicologen, economisten, communicatiewetenschappers, journalisten, studenten en al wie belangstelling heeft in Belgische politieke geschiedenis en besluitvorming, zullen hun gading vinden in dit repertorium.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789461174031 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Ministers, bevoegdheden, partijen

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

420

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

29-12-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Belgische regeringen sinds 1831” te beoordelen