De angst voor onkuisheid

Geschiedenis van de katholieke seksuele moraal in Nederland 1900?1965
Auteur: René Bastiaanse | Uitgever: Boom

29,90

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de angst voor onkuisheid als een klamme deken over het katholieke volksdeel lag. Zo was voor ongehuwden elke vorm van seksuele opwinding streng verboden, maar was ook het liefdesleven van gehuwden aan strenge regels onderhevig.

De katholieke geestelijkheid bemoeide zich indringend met het intieme leven van de gelovigen. Maar wat wisten priesters eigenlijk van seksualiteit? Op basis van niet eerder bestudeerde bronnen geeft René Bastiaanse een verrassend inzicht in dat katholieke moraliseringsoffensief. Zo blijkt uit de lesboeken en de collegeaantekeningen van studenten op de grootseminaries dat priesters grondig werden onderwezen in alle aspecten van het seksuele leven. Deze kennis werd vervolgens op allerlei manieren aan de gelovigen overgedragen, zoals overgeleverde preken, huwelijksinstructies en ander voorlichtingsmateriaal laten zien.

De archieven leren echter ook dat in de jaren vijftig een toenemend aantal priesters grote moeite had met deze rigide moraal. Zij bleken de wegbereiders van de seksuele revolutie in de jaren zestig.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024451449 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Geschiedenis van de katholieke seksuele moraal in Nederland 1900?1965

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

384

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

30-04-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De angst voor onkuisheid” te beoordelen