De ambtsketen veroverd! – editie Necker

De eerste tien vrouwelijke burgemeesters in Nederland – inclusief analyses en spiegelinterviews met vrouwelijke burgemeesters van nu
Auteur: Klaas Tammes, Sabine van Zuydam | Uitgever: Necker van Naem B.V.

29,99

De ambtsketen veroverd! – Over de eerste 10 vrouwelijke burgemeesters in Nederland. Deze speciale editie bevat 4 spiegelinterviews met vrouwelijke burgemeesters van nu.

In 2021 was het 75 jaar geleden dat Truus Smulders-Beliën benoemd werd als eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Pas in 1931 werd het wettelijk mogelijk vrouwen in dit ambt aan te stellen. Goedwillende ministers verzuchtten lange tijd dat de dames maar niet solliciteerden en vaak afvielen vanwege gebrek aan bestuurlijke ervaring. En de vrouwen die het redden, moesten telkens dezelfde vooroordelen en obstakels overwinnen. Je zou het haast vergeten, maar de eerste vrouwelijke burgemeesters waren echte pioniers. Dit boek vertelt hun verhaal.

Inmiddels is een derde van de burgemeesters vrouw. In deze speciale editie zijn de verhalen van de eerste vrouwelijke burgemeesters verrijkt met een doorkijk naar hoe hun vrouwelijke opvolgers vandaag de dag hun ambt uitoefenen. Eerder onderzoek naar de staat van het burgemeestersambt en de benoemingsprocedure maakt dit inzichtelijk. Maar bovenal gesprekken met vrouwelijke burgemeesters van nu geven kleur. Judith Keijzers (Oirschot), Ester Weststeijn (Rozendaal), Mascha ten Bruggencate (Heiloo) en Joan de Zwart (Blaricum) delen hoe zij het burgemeesterschap invullen en welke uitdagingen zij zien.

Klaas Tammes is sociaal geograaf en oud-burgemeester van Lienden Heteren (wnd.) en Buren. Hij publiceerde veel over burgemeesters: in 2018 Dwarsligger van beroep over ridder van Rappard (****, NRC) en in 2020 Een verdwaalde intellectueel over Hans Gruijters (***, NRC).

Sabine van Zuydam is onderzoeker bij Necker, gepromoveerd op het thema geloofwaardig politiek leiderschap en gespecialiseerd in het burgemeestersambt en alles wat daarbij komt kijken. Zo publiceerde ze in 2021 het boek Burgemeester ben je – en je kunt het ook worden en deed ze de eindredactie van de bundel Vertrouwen in Besturen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490747084 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De eerste tien vrouwelijke burgemeesters in Nederland – inclusief analyses en spiegelinterviews met vrouwelijke burgemeesters van nu

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

328

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-07-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De ambtsketen veroverd! – editie Necker” te beoordelen