De achterkant van verhalen

Anders kijken naar de Bijbel en de Koran
Auteur: Jos van Remundt | Uitgever: Eburon

29,50

We horen bijna elke dag nog verwijzingen naar verhalen uit de Bijbel en de Koran. Maar hoe goed kennen we deze echt? En wat weten we over de verschillen en de overeenkomsten tussen de verhalen in de Bijbel en de Koran?
Verhalen kunnen mensen helpen om samenhang te scheppen in een verwarrende en soms beangstigende wereld. De grote verhalen van jodendom, christendom en islam worden gebruikt om levensvragen te beantwoorden en een houding ten aanzien van de wereld in te nemen. Joden, christenen en moslims vinden echter verschillende antwoorden. Zelfs aanhangers van dezelfde godsdienst kunnen heel andere conclusies uit de verhalen trekken.
“De Achterkant van Verhalen” beschrijft de manier waarop vroeger de grote verhalen werden overgeleverd en onder welke omstandigheden ze werden vastgelegd. Het legt uit hoe moeilijk het kan zijn om de oorspronkelijke teksten te interpreteren en te vertalen. Ook laat het zien op welke manieren de verhalen worden bewerkt voor kinderen en worden verbeeld in kunst, boekillustraties en muziek. Bedoeld voor iedereen die meer wil leren over de verhaaltradities die in onze diverse samenleving voortleven.
Auteur Jos van Remundt is docent levensbeschouwing, religiewetenschappen en filosofie. Hij schreef eerder “Verhalen die er toe doen” (2011), “In Goede Handen” (2014) en “Inleiding identiteit en burgerschap” (2018). Hij is initiator van Stichting Echelon, die boeken, onderwijsprojecten en leermiddelen voor levensbeschouwing en identiteitsontwikkeling maakt.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463013079 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Anders kijken naar de Bijbel en de Koran

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

420

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-11-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor De achterkant van verhalen

  1. 5 van 5

    stichting echelon

    In de Volkskrant van zaterdag 6 februari 2021 schrijft Hulspas dat de Achterkant van verhalen een fraai en sympathiek boek is, bij uitstek voor wie de religieuze dialoog zoekt.
    Geen dogma’s of gebruiken, Dominee Nico ter Linden vroeg eens aan een aantal kinderen om het geboorteverhaal te bedenken van hun grote held, Johan Cruijff. Het gebeurde vlak bij een voetbalveld, vertelden ze, op zondag, en als baby schoot hij met links al net zo goed als met rechts. De kern van een geloof bestaat niet uit dogma’s of gebruiken, zo benadrukt Jos van Remundt, maar uit verhalen. En die verhalen hebben veel meer dan alleen een feitelijke betekenis.
    In De achterkant van verhalen springt docent levensbeschouwing Van Remundt op knappe en vaak originele wijze heen en weer van christendom naar jodendom naar islam. Hij wijst op de diepe overeenkomsten tussen deze religies, maar gaat de verschillen niet uit de weg. En hij wijst op de vele gemeenschappelijke verhalen, elk met vele betekenissen. Aan het slot roept hij de lezer op daarmee aan de slag te gaan, om na te denken over wat de bedenkers hebben willen vertellen en om die verhalen door te vertellen.


Een beoordeling toevoegen