De 500 Rijksten van de Republiek

Auteur: Kees Zandvliet | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

24,99

Maak kennis met de rijkste personen van de Republiek der Verenigde Nederlanden en van de Nederlandse gebieden in Amerika, Afrika en Azië. De 500 Rijksten van de Republiek tekent een groepsportret van de rijksten tussen 1600 en 1800 en schetst daarmee een beeld van het vergaren en behouden van macht en rijkdom. Allerlei rijken komen aan bod. Gezamenlijk vormen zij de elite van toen: al dan niet van adel, al dan niet gereformeerd, al dan niet in de Republiek wonend of in Europese havensteden en overzee. De rijksten regisseerden de Nederlandse cultuur en wetenschap. Velen van hen werden rijk door de handel. Gereformeerde kooplieden-regenten koesterden een imago van vrijheidszin en burgerlijkheid – en dat imago wordt ook vandaag graag benadrukt – maar vormden tegelijkertijd een vrij gesloten oligarchie. Zij bezetten machtsposities in hun eigen stad en bewogen zich van daaruit – via strategische huwelijken en in het spel om politieke macht – op gewestelijk, landelijk en internationaal niveau. Hun gedrag en cultuur vertoonde al snel adellijke trekjes. Bij de revoluties aan het eind van de 18de eeuw keerde de burgerij zich tegen de Oranjes en de adel maar ook tegen de gesloten regentenstand.


Toch bleef tussen 1600 en 1800 de grens tussen oude en nieuwe rijken poreus. Nieuwe, ondernemende rijken dienden zich telkens aan en zij konden toetreden tot de kring van machtigen als zij de gereformeerde religie omarmden. Ook niet-gereformeerden konden maatschappelijk en financieel slagen. Het aantal en de invloed van rijke andersgelovigen neemt in de 18de eeuw zelfs toe. Veel van die nieuwe rijken lijken door hun kosmopolitische levenswandel en netwerk op de expats van nu.



‘Dit koffietafelboek is een lust voor het oog, met naast de portretten van de besproken personen ook tal van afbeeldingen die hun elitaire cultuur verbeelden. Vele bekende zeventiende- en achttiende-eeuwse schilderijen en andere kunststukken zijn afgedrukt.’ – Historisch Nieuwsblad

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462492769 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

480

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

05-10-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor De 500 Rijksten van de Republiek

  1. 5 van 5

    Mr. Emin Schijlen

    Dit hoogwaardig geschiedkundig boek van Prof. Dr. Kees Zandvliet is een genot om te lezen en te bestuderen aan ongekend mooi woordengebruik en fantastische beeldvorming middels taal en intelligentie. Hoe hij de vele verschillende rijkdommen in gradatie voor de Europese mens verbeeld aan betekenis is complimenteus. Ook hij spreekt veelal over ‘onze Willem’ en brengt zo het leven op de luxe buitenplaatsen en lustoorden dicht bij huis. Aldus een zoveelste prachtexemplaar van Walburg Pers met een fanatieke geschiedkundige die voor een ieder aan te raden is om van de mooie en indrukwekkende inhoud kennis te nemen. Van een dergelijke nabije geschiedenis dienen wij allen lering te trekken om te doen wat primair voor ons mens-zijn het allerbeste is. De omslag/voorkaft toont al een viertal van vijf verklede mannen die het Romeinse protocol in Amsterdam strikt navolgen. Op pag. 379 worden deze vijf Amsterdamse regenten met zeer lange pruiken, vrouwen sjaals, vrouwelijke mouwen en zijden kledij met veelal klakhakjes opgedragen om zich precies hetzelfde te kleden. Zittend op zachte sofa’s als zijnde internationale wapenhandelaars en -leveranciers in zijden, wijnen, opium, etc. Dat is aldus geen rijkdom, maar misleiding van het hart.
    Het prachtboek inclusief noten behelst 457 pagina’s over het nastreven van wereldse rijkdommen, adellijke titels, internationale handelsposities, heerlijkheden, het even makkelijk wijzigen van de levensovertuiging en publiekelijk graag gezien willen worden in weelde en luxe. Bij dat alles is het van Kees Zandvliet meer dan treffend en prachtig om pagina 3 direct van start te laten gaan met: ‘O grote God in het hemelrijk (…)’. Daarbij is het even opmerkelijk dat juist in het midden van zijn prachtboek op pagina 219 uitgerekend een schilderij van Adam en Eva met de verboden boom op aarde wordt afgebeeld. De verboden boom van Adam & Eva met het bijbehorende kwaad om de mens op aarde te misleiden en in dwaling te laten zijn, zien we in het gehele boek steeds terugkomen middels de vele groepsportretten en afbeeldingen van buitenplaatsen en lustoorden. Juist omdat het Romeinse protocol in hun gebouwde Amsterdam met grachtengordel naar Venetiaanse leest ook domineert voor allen op regentenniveau die in dwaling hunkerden naar roem en naamsbekendheid en steeds exact hetzelfde leefden en ook precies deden wat aan hen werd opgelegd.
    Om het imponeergedrag en het tegengaan van competities in steeds groter uiterlijke vertoon van huizen, koetsen met zes-span, stadspaleizen en huwelijksfeesten binnen de republiek in de perken te houden, manifesteerde de oligarchie binnen republiek als het nieuwe Romeinse Rijk (pag. 105). Zo kwamen er regelingen van 1643 voor Amsterdam waarin nauwkeurig werd vastgelegd wie in wat voor soort koets mocht rondrijden. Ook om het aantal bruiloftsgasten en overdreven dure geschenken binnen de perken te houden.
    Zo begint dit prachtwerk van onze nabije geschiedenis op pag.16 met de eeuwenoude Romeinse elite bankiersfamilie Bartolotti in Amsterdam, waarvan o.a. de elite families Bicker en Bas onderdeel uitmaken. En aldus mee gehuwd moesten zijn. Ook de omvangrijke opiumhandel, zoals met de VOC-post in Hougly, Bengalen, met het alliantiewapen Sterthemius-Calandrini, aldus het centrum van opiumhandel van de eeuwenoude Romeinse elite familie Calandrini, komt meermaals in herhaling terug als een Romeins onderdeel voor hun mondiaal overzeese heerschappij. Het exclusieve recht van deelname aan de monopolie van handel in opium via de Amfioensociëteit waren voor de leden van de Amsterdamse en Haagse vroedschap. Deze vroedschappen betreffen mijns inziens de eeuwenoude bestaande Romeinse Tempels van de Romeinen, waarbinnen de ziel wordt genomen van alle nieuwkomers in ruil voor het wereldse c.q. een geringe prijs. Dit prachtboek maakt dat goed duidelijk aan de hand van de vele lege gezichten op de portretten.
    De South Sea Company, East India Company, Bank of England, de West-Indische Company (WIC), de Verenigd Oost-Indische Company (VOC) en de Middelburgse Commercie Company (MCC), etc. zijn compagnieën die steeds in handen zijn van de eeuwenoude Romeinse bankierfamilies. Omdat zij de internationale scheepvaart en -handelshuizen domineren met hun ontdekte Amerika. Gezien de opgetrokken havenstad Rotterdam intensieve betrekking had met Engeland vanwege de vestiging van vele Engelse handelshuizen en -bankiers, werd Rotterdam ook aangeduid als Little London. Zo komt ook de Romeinse elite familie Visconti in beeld die onze Willem III, IV en V voor het (blinde) publiek naar voren schuiven waarachter zij regeren en bankieren. Zo domineerde in Duitsland de Venetiaan Koopman en bankier Bartolomaüs Viatis (1540-1624).
    Op pagina 83 komen aldus na het omslagpunt van 1492 in de 17e eeuw de families Tensini uit Cremona, Feroni, Parensi, Mollo en Cosimo III de Medici in Antwerpen, Amsterdam, Keulen, Hamburg en langs de Atlantische kusten van Europa. Op pag. 165 de familie Spinelli, op pag. 197 de familie Quingetti, Androli en de hertogelijke familie Visconti te Milaan. Op pag. 299 de families Arigoni, Mocenigo, Pisani, Biliotti en Sardi. Op pag. 319 de familie Bretano te Tremezzo en familie Carli. Familie Pestalozzi op pag.348 en families Diodati uit Lucca op pag. 353 samen met de families Arnolfini, Burlamacchi, Balbani en de Calandrini’s.
    Het eeuwenoude spel van monopolie vorming van de internationale handel van vele grondstoffen en belangenverstrengeling door kooplieden-bankiers in rechtstreeks verband met grootschalig oorlogsvoering, de oorlogsbureaucratie en het militaire bedrijf van werving en logistiek, zien we in de boekwerk steeds the business of war voorbij komen. Complimenten en tevens dank aan diegenen in het Dankwoord op pag. 405.


Een beoordeling toevoegen