Cultuurhistorische rijkdom van de gemeente Westerveld

Het erfgoed van zuidwest-Drenthe
Auteur: Axel Wiewel | Uitgever: Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij

24,50

Een levendig verhaal over de rijke historie van Westerveld.

Dit is een boek dat samenbindt. Een boek dat het verleden met het heden verbindt, dat de historie tastbaar maakt.
Waarin verteld en getoond wordt hoe mensen in eerdere eeuwen hun leven vormgaven in de kernen en buurtschappen die tegenwoordig de gemeente Westerveld vormen.
Dat is een bijzonder verhaal.
In dit boek wordt stem gegeven aan de vele grote en kleine namen die een grote of kleine bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis van Westerveld. Eén van hen is generaal Johannes van den Bosch, die zich aan het begin van de 19e eeuw het lot van vele verpauperde Nederlanders aantrok, en hen de kans gaf een beter bestaan op te bouwen. Ook huisarts Dirk Broekema schreef mee aan Westervelds historie.
Hij stimuleerde de bevolking van Diever jaren achtereen om Shakespeare te spelen, waardoor Diever en Shakespeare al decennialang hecht met elkaar verbonden zijn.
En neem Frens Steenbergen. Een gewone jongeman, die zich in 1812 noodgedwongen aansloot bij de legers van Napoleon, op weg naar Rusland. Hij weet te ontsnappen, maar hoe komt hij weer thuis, in Drenthe? Ook Jan Oort had tijdens zijn leven te maken met grote afstanden. Hij droomde ervan om de eerste radiotelescoop te bouwen, en ook hij moest daarvoor enorme weerstanden overwinnen.
Over deze en andere mannen gaat het in dit boek. En over de kerkpaden en kerken, de brinken en boermarken, de oude adel, de christelijke afscheiding in Drenthe, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, de beschermde dorpsgezichten, de volksfeesten, en nog veel meer.
Dit boek is niet alleen geschreven voor de autochtone bewoners van Westerveld, maar ook voor de vele nieuwe bewoners, en de toeristen en recreanten die het gebied bezoeken. Het verhaal van de grote culturele en historische rijkdom is het waard om verteld te worden aan iedereen die het horen wil. Want het is kleurrijk en gevarieerd. Daarom is dit geen monumentenboek. Het is meer een levendige beschrijving van het leven van toen, en van de personen die door hun opvattingen, ideeën en gedrevenheid een stempel drukten op het leven in Diever, Havelte, Vledder, Dwingeloo, en de buurtschappen waarmee ze samen Westerveld vormen. Een levendig verhaal over de rijke historie van Westerveld.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079156238 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het erfgoed van zuidwest-Drenthe

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

208

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

03-12-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Cultuurhistorische rijkdom van de gemeente Westerveld” te beoordelen