Cornélie Noordwal

De vergeten romans van een Haagse schrijfster
Auteur: Wim Tigges | Uitgever: Uitgeverij Verloren

20,00

Cornélie Noordwal (Den Haag, 1869-Parijs, 1928) was ooit een van de meest gelezen vrouwelijke auteurs, maar na haar dood zijn haar voordien nog regelmatig herdrukte romans vrijwel volledig in de vergetelheid geraakt. Dit boek wil een beeld schetsen van de ontwikkeling van haar carrière als auteur, waarbij de schrijfster zelf aan het woord komt, middels citaten uit haar werk.

Ook haar recensenten worden aan het woord gelaten, en haar stijl wordt vergeleken met die van schrijvers als Louis Couperus en Charles Dickens. Noordwals boeken geven niet alleen boeiende en vaak humoristische inkijkjes in het dagelijkse (Haagse) stadsleven van haar tijd, maar ook in wat lezers en lezeressen indertijd interessant vonden om te lezen.

Ter verheldering van de historische context wordt nader ingegaan op thema’s die in haar boeken veel aandacht krijgen, zoals haar sociale bewogenheid, haar betrokkenheid bij het leven van kinderen, en van werkende vrouwen zoals dienstbodes, winkeljuffrouwen en onderwijzeressen, haar verzet tegen het standsbesef, en, als joodse, tegen het laatnegentiende-eeuwse antisemitisme.
 
Wim Tigges is oud-universitair docent middeleeuwse en moderne letterkunde, en thans nog werkzaam als gastmedewerker bij het onderzoeksinstituut LUCAS van de Leidse Faculteit Geesteswetenschappen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464550429 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De vergeten romans van een Haagse schrijfster

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

23-01-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Cornélie Noordwal” te beoordelen