Commandeur van de Kaap

Auteur: Joyce Bergvelt | Uitgever: LM Publishers

24,50

Commandeur van de Kaap vertelt het verhaal van Simon van der Stel, commandeur en later gouverneur van het zeventiende-eeuwse Kaap de Goede Hoop. Het idyllische, door wijngaarden omgeven Stellenbosch is naar hem vernoemd, en hij was de oprichter van het wereldberoemde wijnlandgoed Constantia. Als kleinzoon van een slavin zou hij zelf later meer dan honderdvijftig slaven bezitten. Maar vooral was hij een man met visie en lef, die vruchtbare grond zocht voorbij de Tafelberg en door zijn ondernemingslust van Jan van Riebeecks armetierige verversingspost een heuse kolonie maakte, ondanks de vele conflicten die hij had met de VOC. Het boek leest als een boeiend portret van Van der Stel, gezien door de ogen van vijf vrouwen in zijn leven: zijn halfbloedmoeder Maria Lievens, zijn stiefmoeder Elisabeth Calandrini, zijn echtgenote Johanna Six, zijn schoonzuster Cornelia Six die met hem en zijn zes kinderen meeging naar de Kaap en zijn huisslavin Susanna van Ceylon, die van jongs af aan in zijn huis opgroeide. Reis mee door de tijd naar de verschillende contreien waar Van der Stel zijn zwervende jeugd doorbracht: Mauritius, Ceylon en Batavia, naar de Nederlandse Republiek, en uiteindelijk naar Kaap de Goede Hoop, waar hij verbleef tot aan zijn dood.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460229985 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

336

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-06-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

5 beoordelingen voor Commandeur van de Kaap

  1. 4 van 5

    Pauline Vijverberg

    Na het succes van ‘Formosa, voorgoed verloren’ heeft Bergvelt opnieuw een mooie historische roman geschreven. Commandeur van de Kaap is een verre reis naar het verleden. In een mengeling van fictie en geschiedenis, wordt een beeld opgeroepen van het weelderige Kaapse landschap in de zeventiende eeuw waarin de karakters van vijf sterke vrouwen tot leven komen.
    Het verhaal heeft dagen in mijn hoofd gespeeld. Bergvelt heeft heeft grondig onderzoek gedaan en weet de tijdsgeest goed te pakken, zonder dat het heel ouderwets wordt. Een mensengeschiedenis, aanbevolen voor Zuid-Afrika liefhebbers.

  2. 4 van 5

    Marcel van kanten

    Een prachtige op ware feiten gebaseerde historische roman waarin auteur Joyce Bergvelt een onbekend maar belangrijk stukje Nederlandse koloniale geschiedenis tot leven wekt. Haar kracht is dat zij beeldend schrijft en in de huid kruipt van de Commandeur van de Kaap en de andere hoofdpersonages, die een rol spelen in zijn leven. Bijzonder waargebeurd feit in het boek is dat de Commandeur als eerste bestuurder met een multiculturele achtergrond (stamt zelf af van een slavin) carrière binnen de VOC weet te maken.

    Bergveldt maakt daarbij slavernij als vanzelfsprekend onderdeel van de VOC-geschiedenis tastbaar in de vorm van slavinnen die deel uitmaken van het huishouden van de Commandeur van de Kaap. Daarmee is Joyce Bergeveldt een van de eerste auteurs die de helaas nog weinig bekende link tussen VOC & slavernij als twee kanten van dezelfde medaille laat zien.

    Intrigerend is hoe ze de Commandeur van de Kaap niet neerzet als een eendimensionaal stereotype figuur, maar als een complexe persoonlijkheid waarin talent, sociale en culturele intelligentie, ondernemerschap, veelzijdigheid, gedrevenheid, charme, verantwoordelijkheidsbesef en ongekende wreedheid elkaar afwisselen. Ze slaagt er tegelijk in om het 20ste-eeuwse perspectief op de koloniale geschiedenis zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

  3. 5 van 5

    Erik Deen

    Deze historische roman heb ik met veel genoegen gelezen. Het geeft een inzichtelijk beeld van het reilen en zeilen van de VOC van de vroege 17e tot de vroege 18e eeuw: de relaties tussen de Heren XVII enerzijds en de VOC- gouverneurs/commandeurs anderzijds; slavernij in de praktijk van toen; sociale geschiedenis; omgangsvormen; het Nederlandse ondernemerschap; de achtergrond van heden ten dage bekende namen. Knap werk!

  4. 4 van 5

    Tristan Mostert

    Schept een mooi en overtuigend tijdsbeeld van de samenleving in Amsterdam en de VOC-koloniën in de zeventiende eeuw, aan de hand van het leven van Simon van der Stel. Interessant is dat het boek niet is geschreven vanuit Van der Stel zelf, maar door de vrouwen in zijn leven. Het boek leest bijzonder prettig en wekt de personages, landschappen en samenlevingen echt tot leven. Het brengt daarbij ook de verontrustende kanten van het kolonialisme goed in beeld, maar streeft ernaar dat niet te doen met een eenentwintigste-eeuwse morele maatstaf maar vanuit het perspectief van de personages zelf.

  5. 5 van 5

    Cindy van de Kreke-Freens

    Deze historische roman neemt je terug in de tijd en zet je aan om meer te weten te komen over de VOC en de samenleving in Patria en daarbuiten destijds. De personages en landschappen boeien dusdanig dat ze deel uit lijken te maken van je eigen vriendenkring, reizen en ervaringen. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen (kon het niet wegleggen), en daarna op mijn gemak nog eens.


Een beoordeling toevoegen