Churchill en de Nederlanders

Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman
Auteur: Oebele de Jong | Uitgever: Walburg Pers

31,99

‘Ze zijn volkomen egoïstisch en vochten pas toen ze werden aangevallen en toen slechts voor een paar uur.’ Zo oordeelde Winston Churchill over Nederland in de meidagen van 1940. Het zou zeker niet de enige keer zijn dat Nederland het moest ontgelden, blijkens Churchill en de Nederlanders.

Voorafgaand aan zijn politieke carrière bouwde Churchill een reputatie op als correspondent tijdens de Boerenoorlog (1899-1902). De artikelen – waarmee hij nationale bekendheid verwierf – tonen een afkeer van de Nederlanders, waartoe hij ook de Boeren in Zuid-Afrika rekende. Deze aversie werd onderdeel van Churchill’s imago.

Vanaf 1900 bouwde Churchill gedurende een bijna zestigjarige politieke loopbaan een omvangrijk oeuvre op, waarvoor hij in 1953 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Altijd was het doorspekt met laatdunkendheid over Nederland. Genoegzaam constateerde hij hoe Nederland in de achttiende eeuw verviel tot een kleine staat. En als het ging over de Eerste en Tweede Wereldoorlog zag hij in de Nederlandse neutraliteit een bewijs van fundamentele onbetrouwbaarheid. Na de oorlog moest Churchill inbinden. Net als Nederland in de achttiende eeuw was Groot-Brittannië toen nog maar een schaduw van zijn roemrijke verleden: ‘Wat een klein land zijn we.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462490895 Categorieën: , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

12-05-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Churchill en de Nederlanders” te beoordelen