Buit

De roof van cultureel erfgoed in Nederlands-Indië/ Indonesië 1942-1957
Auteur: Louis Zweers | Uitgever: Boom

34,90

Waar zijn ze gebleven: de kunstvoorwerpen, schilderijen, tekeningen en het Chinees porselein, maar ook de wetenschappelijke collecties, staatsbibliotheken en archieven van Nederlands-Indië?

Na de bezetting door Japan begon de grote plundering van de Nederlandse kolonie in de Oost. Het Japanse militaire bestuur nam de Nederlands-Indische musea, archieven en wetenschappelijke instellingen over, Hoe is het afgelopen met de collecties en archieven? Wat is er gebeurd met de Nederlands(-Indisch)e en Europese kunstenaars die werkten op Java en Bali? In Buit wordt voor het eerst de omvangrijke boekenroof door de Japanse militaire autoriteiten in kaart gebracht. Ook komen de lotgevallen van kunstenaars, kunsthandelaren en kunstverzamelaars tijdens de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog aan bod.

Aan de hand van archiefmateriaal ontrafelt kunsthistoricus Louis Zweers de geschiedenis van de roof van het Indisch cultureel erfgoed, maar ook de vaak moeizame restitutie en het rechtsherstel na de oorlogen. Er komen feiten naar boven die nieuw licht werpen op de kwalijke rol van de Japanners maar ook van de Indonesiërs in die turbulente periodes. Met dit boek komt pas de ware omvang van de roof van kunst en cultuurgoederen in Nederlands-Indië / Indonesië aan het licht.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024427215 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De roof van cultureel erfgoed in Nederlands-Indië/ Indonesië 1942-1957

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

304

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-11-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Buit” te beoordelen