Breekbaar erfgoed

De glazen in de Goudse van der Vormkapel
Auteur: Koen Goudriaan | Uitgever: Eburon

12,00

“De Goudse glazen vormen een uniek ensemble. Over het bestaan ervan kunnen we ons niet genoeg verbazen. Ze vertegenwoordigen een erfgoed dat is overgeleverd dankzij de zorg, de inspanningen en de beslissingen van vele generaties.”

Dat geldt in het bijzonder voor de zeven Regulierenglazen uit de 16e eeuw die in 1934 zijn ondergebracht in een speciaal daarvoor gebouwde kapel in de tuin achter het koor van de Goudse Sint-Janskerk. Ze stellen scènes uit het Lijden en de Opstanding van Christus voor en waren oorspronkelijk bestemd voor de kloosterkapel van de regulieren van Stein. Na de Hervorming zijn deze kostbare glazen van de ondergang gered dankzij het Goudse stadsbestuur. Ze werden in 1580 in enkele lege vensters van de Sint-Janskerk geplaatst, totdat ze na restauratie een plek kregen in de Van der Vormkapel.

Speciale aandacht krijgt de ontdekking van een iconografisch interessant maar niet uitgevoerd ontwerp voor de beglazing van de kloosterkapel van de Regulieren dat achterin het boekje is afgedrukt en wordt besproken.

Koen Goudriaan (1950) is hoogleraar Geschiedenis der Middeleeuwen (VU). Belangrijk thema binnen zijn onderzoek vormt de stad Gouda en meer in het algemeen de cultuur- en religiegeschiedenis van het graafschap Holland resp. de Noordelijke Nederlanden. Was o.a. redacteur en medeauteur van ‘Duizend jaar Gouda. Een stadsgeschiedenis’ (Hilversum 2002).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789059727403 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De glazen in de Goudse van der Vormkapel

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

96

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

14-03-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Breekbaar erfgoed” te beoordelen