Brazilië zien zonder de oceaan over te steken

De wandtapijten van Johan Maurits
Auteur: Michiel Roscam Abbing | Uitgever: Lias

24,95

Gedurende een periode van zeven jaar was Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) gouverneur van Noord-oost-Brazilië, destijds een kolonie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In die tijd liet hij tekeningen en schilderijen maken door schilders die hij speciaal daarvoor had meegenomen, onder wie Albert Eckhout, Frans Post en Abraham Willaerts.

Bij zijn terugkomst in de Republiek in 1644 gaf Johan Maurits aan Jacob van Campen, de architect van het tijdens zijn verblijf in Brazilië gebouwde Mauritshuis, de opdracht een decoratieprogramma voor het interieur te ontwerpen aan de hand van het bijzondere beeldmateriaal dat hij uit Brazilië had meegebracht.

Dat er sprake moet zijn geweest van een groots decoratieplan voor wandtapijten in het Mauritshuis onder leiding van Jacob van Campen, met Brazilië als thema, is een nieuw inzicht. Aan de hand van tot nu toe onbekende bronnen en met name het niet eerder geraadpleegde ooggetuigenverslag van de Harderwijkse regent Ernst Brinck (1582-1649), ontrafelt Michiel Roscam Abbing op minutieuze wijze het – slechts ten dele gerealiseerde – ingenieuze decoratieplan van Jacob van Campen voor zalen, plafonds en trappen van het Mauritshuis. Bezoekers aan de grote bovenzaal hoefden de oceaan niet meer over te steken om Brazilië te zien.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789088031120 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De wandtapijten van Johan Maurits

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

26-02-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Brazilië zien zonder de oceaan over te steken” te beoordelen