Botanicus in oorlogstijd

Leven en werk van Hendrik Uittien
Auteur: Michiel Bussink | Uitgever: KNNV Uitgeverij

24,95

In augustus 1944 kwam er een einde aan het leven van Hendrik Uittien. Als een van de ‘23 van Trouw’ werd hij in Kamp Vught gefusilleerd. Uittien (1898-1944) was een in binnen- en buitenland gerespecteerd wetenschapper. Als gepromoveerd botanicus, onderzoeker en leraar werkte hij mee aan de Flora Neerlandica en schreef hij smakelijke en humoristische verhalen over planten, volkscultuur, taal- en streekgeschiedenis. Grondig onderlegd, met dank aan zijn grote verzameling eeuwenoude boeken.

Politiek interesseerde hem niet, totdat de opkomst van het nazisme hem zijn ogen opende. Hij kon zich niet langer afzijdig houden en kwam in verzet. Openlijk door het dragen van bloemen in zijn knoopsgat en heimelijk als medewerker van de illegale krant Trouw. Deze levendige biografie neemt de lezers niet alleen mee in de wereld van de botanie en de prille Nederlandse natuurbeweging, maar houdt ons via Uittiens onderhoudende brieven en verhalen ook een spiegel voor. Hoe om te gaan met discriminatie, onrechtvaardigheid en onvrijheid in een wereld die tegelijkertijd vol schoonheid is.

Michiel Bussink (1968) schrijft over landbouw, voeding, natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwing. Van hem verschenen eerder acht boeken, waaronder Lekker Landschap.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789050118316 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Leven en werk van Hendrik Uittien

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

29-11-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Botanicus in oorlogstijd” te beoordelen