Bokkenrijders. De schande van Limburg I

Twee bokkenrijdersprocessen in Overmaas 1743-1745 en 1750-1752
Auteur: Francois Van Gehuchten | Uitgever: Leon van Dorp

29,50

De hardvochtige vervolgingen, de tortuur, het (on)recht, de mythen en sagen. De al dan niet in groepsverband gepleegde misdaden, variërend van kruimeldiefstallen tot roofmoord. Eden op de duivel, bokken die door de lucht vlogen. Hele streken in rep en roer door het optreden van een (vermeende) bende. En dat allemaal in ‘ons’ Limburg. Traden er werkelijk georganiseerde groepen misdadigers op? Waren, afgezien van een harde kern criminelen, de meesten niet armlastige eenvoudigen van geest? Hard getroffen door economische tegenwind, misoogsten en strenge winters, en zonder enig sociaal vangnet? Protocommunisten, revolutionairen, verlopen soldateska of papenvreters? Slachtoffers van een vermolmd rechtssysteem met een rampzalige tortuurpraktijk? Spookbeeld, tunnelvisie? Een gerechtelijke dwaling die haar weerga in Nederland niet kent?

Al eeuwenlang boeit het thema Bokkenrijders vele lezers, historici en andere geïnteresseerden. Eén van hen is François Van Gehuchten (Geel, 1957), een van de medeoprichters van het Bokkenrijdersgenootschap. Jaren geleden besloot hij in actie te komen. Als historicus kon hij maar één ding doen: zelf de archieven in en onderzoek doen. In 2002 resulteerde dat in het boek “Bokkenrijders. Late heksenprocessen in Limburg” (Opglabbeek, 2002). In deze uitgave werden voornamelijk de processen in het huidige Belgisch Limburg onder de loep genomen.
Een vervolg kon niet uitblijven: een onderzoek naar de bokkenrijdersprocessen in de rechtsgebieden van wat nu Nederlands Limburg is.

De resultaten waren interessant, en vooral rijk van stof. Wij presenteren nu het eerste deel, handelend over de vervolgingen van 1743-1745 en 1750-1752. In het voorjaar volgt De schande van Limburg II. Het derde en grootste Bokkenrijdersproces 1771-1777. Beide delen zijn uiteraard complementair, maar kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

Lees en huiver. Maar geniet vooral van een ongemeen interessante, maar ook treurige episode in de Limburgse geschiedenis. Vlot geschreven door een auteur die weet waarover hij schrijft.

Zie ook deel 2: De schande van Limburg 2 – De derde en grootste bokkenrijdersvervolging 1771-1777

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079226146 Categorie: Tags: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Twee bokkenrijdersprocessen in Overmaas 1743-1745 en 1750-1752

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

244

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-12-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bokkenrijders. De schande van Limburg I” te beoordelen