Bokkenrijders, de schande van Limburg 2

De derde en grootste bokkenrijdersvervolging 1771-1777
Auteur: Francois Van Gehuchten | Uitgever: Leon van Dorp

29,50

De hardvochtige vervolgingen, de tortuur, het (on)recht, de mythen en sagen. De al dan niet in groepsverband gepleegde misdaden, variërend van kruimeldiefstallen tot roofmoord. Eden op de duivel, bokken die door de lucht vlogen. Hele streken in rep en roer door het optreden van een (vermeende) bende. En dat allemaal in ‘ons’ Limburg. Traden er werkelijk georganiseerde groepen misdadigers op? Waren, afgezien van een harde kern criminelen, de meesten niet armlastige eenvoudigen van geest? Hard getroffen door economische tegenwind, misoogsten en strenge winters, en zonder enig sociaal vangnet? Protocommunisten, revolutionairen, verlopen soldateska of papenvreters? Slachtoffers van een vermolmd rechtssysteem met een rampzalige tortuurpraktijk? Spookbeeld, tunnelvisie? Een gerechtelijke dwaling die haar weerga in Nederland niet kent?

Al eeuwenlang boeit het thema Bokkenrijders vele lezers, historici en andere geïnteresseerden. Eén van hen is François Van Gehuchten (Geel, 1957), een van de medeoprichters van het Bokkenrijdersgenootschap. Jaren geleden besloot hij niet passief te blijven. Als historicus kon hij maar één ding doen: zelf de archieven in en onderzoek doen. In 2002 resulteerde dat in het boek Bokkenrijders. Late heksenprocessen in Limburg. In deze uitgave werden voornamelijk de processen in het huidige Belgisch Limburg onder de loep genomen. Een vervolg kon niet uitblijven: een onderzoek naar de bokkenrijdersprocessen in de rechtsgebieden van wat nu Nederlands Limburg is. De resultaten waren interessant, en vooral rijk van stof. Voor u ligt het tweede deel. Deel I verscheen in het najaar van 2013. Beide delen zijn uiteraard complementair, maar kunnen ook los van elkaar gelezen worden. Belangrijk in dit tweede deel is dat de auteur tot een balans en eindconclusies komt. Een waardige afsluiting van zijn jarenlange onderzoek.

Lees en huiver. Maar geniet vooral van een ongemeen interessante, maar ook treurige episode in de Limburgse geschiedenis. Vlot geschreven door een auteur die weet waarover hij schrijft.

Zie ook deel 1: Bokkenrijders. De schande van Limburg 1

Recensie van NBD Biblion

Het langverwachte tweede deel van het revolutionaire standaardwerk over de Limburgse bokkenrijdersbenden. Het behandelt de derde golf bokkenrijdersprocessen (van 1770 tot 1778) en wat er daarna gebeurde. Zoals we van de schrijver gewend zijn, is ook nu geen processtuk onbekeken gebleven om de waarheid over deze geheimzinnige spookachtige roversbenden te achterhalen. Dit in tegenstelling tot zoveel wat eerder over dit wat schimmige onderwerp gepubliceerd werd. Titanenarbeid! Juist door uit te gaan van de processtukken en de getuigenverklaringen ontstaat een helder, zeer leesbaar en duidelijk verslag van wat in die dagen echt speelde; slachtoffers van onbekwame rechters die door marteling bereid waren de meest fantastische verklaringen af te leggen, en op die wijze honderden mede-onschuldigen in hun ondergang meesleepten. Dit werk is voor iedere geïnteresseerde goed leesbaar, zelfs spannend. Daarnaast is dit ook een mijlpaal in de rechtshistorische geschiedschrijving. Bevat afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Met cijfers en lijsten van vervolgden en andere beschuldigden, noten en literatuuropgave. Kan onafhankelijk van het eerste deel gelezen worden (‘Bokkenrijders : schande van Limburg : twee bokkenrijdersprocessen in Overmaas 1743-1745 en 1750-1752’*). *2013-48-4692 (2014/17).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079226214 Categorie: Tags: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De derde en grootste bokkenrijdersvervolging 1771-1777

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

03-12-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bokkenrijders, de schande van Limburg 2” te beoordelen