Boeren Avonturen op het land

Avonturen op het land. het boerenleven in de Nederlandse fotografie van 1885 tot heden
Auteur: Kees 't Hart, Wim van Sinderen | Uitgever: lecturis

24,95

De gegroefde kop van een oude landarbeider. Het portret van een trots Fries paard. Een stilleven in een rustiek boereninterieur. Het zijn tijdloze onderwerpen, in het verleden reeds vastgelegd door fotografen als Adriaan Boer, Henri Berssenbrugge en Ed van der Elsken, tegenwoordig door onder anderen Bert Teunissen, Dirk Kome en Hans van der Meer. Bekende namen die zich hebben gewaagd aan een overbekend onderwerp: het boerenleven in Nederland.

Vanaf het einde van de negentiende eeuw tot vandaag hebben vele fotografen het Nederlandse plattelandsleven vastgelegd. De ontroerendste, meest aansprekende foto’s staan afgebeeld in Boeren. Kees ’t Hart zocht er teksten bij. Meer dan tachtig fotografen zorgen in het boek voor een beeldverhaal waar vele betekenissen aan te verbinden zijn: de ontwikkeling van een nationale culturele identiteit, de invulling van het landschap, de verandering van een beroepssector. Er is sprake van voortgang en teloorgang, hardheid en romantiek. Landelijke scènes worden vaak in verband gebracht met nostalgie: het verlangen naar een thuis dat niet langer bestaat.

Echter: het boerenleven is er nog. De bijna clichématige standaardbeelden van stevige kerels in overalls, koeien en schapen in mistige weiden en uit rood baksteen opgetrokken boerenhoeven behoren nog altijd tot de vaste waarden van het Nederlandse landschap. Boeren is een boek om te koesteren.

NBD Biblion
Recensie door Ing. A. de Vries-Boekestein

Om het boerenleven hangt vaak een zekere waas van romantiek, het is dan ook een terugkerend onderwerp in de kunst. Naast talloze boeken, schilderijen en films waarin boeren en hun omgeving een rol spelen, is het ook een geliefd onderwerp voor fotografen. In het Fotomuseum Den Haag was de tentoonstelling ‘Boeren – Avonturen op het land’ te zien. De zeer verzorgde catalogus met dezelfde titel toont een keur van oude en nieuwe foto’s waarbij de oudste uit eind 19e eeuw stammen, de nieuwste zijn hedendaags. Portretten, detailfoto’s, interieurs, foto’s van het dagelijks leven of het weidse landschap, samen geven zij een indringend beeld van het leven op en rond de boerderij. ln het midden van het boek vindt de lezer, op anders gekleurd papier, een aantal gedichten en literatuurfragmenten (o.a van H. Marsman, Frank Westerman, Geert Mak, Chris de Stoop) die het onderwerp met woorden illustreren. Zowel liefhebbers van fotografie als diegenen die het Nederlandse platteland een warm hart toedragen zullen van deze foto’s genieten.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462261716 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Avonturen op het land. het boerenleven in de Nederlandse fotografie van 1885 tot heden

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

144

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

29-11-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Boeren Avonturen op het land” te beoordelen