Boekhouden 1940-1943

Oorlogsdagboek
Auteur: Louise Chenet-Lisser, Meijer Lisser | Uitgever: Uitgeverij Eigen Boek B.V.

30,30

Oorlogsdagboek Meijer Lisser “Boekhouden 1940-1943”

De originele versie van Meijer Lissers dagboek is voorzien van de krantenbe-richten en pamfletten die hij daar destijds aan toevoegde. Het beschrijft de pe-riode van voor de bezetting in 1940 tot september 1943.
Het dagboek van Meijer Lisser, getiteld “Boekhouden 1940-1943”, is gepubliceerd door zijn dochter Louise Chenet-Lisser, die daarmee 65 jaar na dato de wens van haar vader vervult. Meijer Lisser was zelf vastbesloten zijn dagboek na de oorlog te publiceren, maar kwam niet terug uit Auschwitz. De titel van het dagboek is ontleend aan het opschrift van de 15 schoolschriften waarin Lisser zijn aantekeningen maakte: daarop stond, uit veiligheidsoverwegingingen, “Boekhouden”.

Meijer Lisser, Jood en communist.
Meijer is de zoon van Alexander Lisser, vice-voorzitter van de Communistische Partij Hol-land (CPH), afd. Amsterdam in de jaren ’30 en lid van de Amsterdamse Gemeenteraad.
Meijer Lissers dagboek geeft een beklemmend, aangrijpend inzicht in de zorgen en ang-sten van een Joods gezin en in zijn geval een Joodse communist in oorlogstijd.
Al voordat de oorlog uitbreekt maakt Meijer Lisser aantekeningen over de gebeurtenissen, het verraad, de spanningen, de hoop en de wanhoop, die er op dat moment al zijn.

Na een lange periode van werkloosheid krijgt Meijer Lisser op 1 september 1939 een ar-beidscontract bij het Gemeente Energiebedrijf te Amsterdam. Dat is twee dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Vanaf 10 mei 1940 is ook Nederland betrokken. In april 1941 worden alle Joodse ambtenaren ontslagen, op grond van een verordening van de Reichskommissar, dus ook Meijer.
Van dag tot dag, van maand tot maand, beschrijft hij concreet en precies wat de Neder-landers in de oorlog ondergaan en hoe het leven van de Joden onder hen onmogelijk wordt gemaakt.
Openbaar vervoer en bioscopen worden verboden voor Joden; zelfs groentewinkels mo-gen geen groente of fruit meer aan Joden verkopen.

Meijer krijgt een baan als boekverkoper aangeboden bij de boekhandel en uitgeverij Van Stockum en hierdoor maakt hij veel nieuwe vrienden. De familie Cuypers, die vaak boe-ken bij hem koopt, hoort hierbij.
Als in juli 1942 de situatie te gevaarlijk wordt voor Joden, besluiten Meijer en zijn vrouw Greet om onder te duiken, zonder nog te weten wat te doen met hun 4-jarige dochtertje Louise.
Op het moment van afscheid nemen, bieden Mari en Jet Cuypers spontaan aan om haar in hun gezin op te nemen. In de onderduik schrijft Meijer Lisser verder in zijn schriften tot 28 september 1943.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079538126 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Oorlogsdagboek

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

422

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

14-07-2012

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Boekhouden 1940-1943” te beoordelen