Bloem van Wijsheid

De laatste dagen uit het leven van Susanna van Baerle (1622-1674)
Auteur: Joana De Wit | Uitgever: Brave New Books

19,95

Susanna van Baerle, dochter van Caspar Barlaeus, trouwde in 1652 met Gerard Brandt, de schrijver van de Historie der Reformatie.

Bloem van Wijsheid speelt zich af in Amsterdam, in de zomer van 1674. Wegens ziekte belandt Susanna in bed. Omdat haar geest helder blijft, zoekt ze iets om de tijd te verdrijven. In oude dozen vind ze veel brieven van haar vader en ook een dagboek waarin Barlaeus over zijn verblijf in Dordrecht schrijft, ten tijde van de Synode van 1618-1619. Dit dagboek geeft een goed beeld van het conflict dat zich toen afspeelde tussen Remonstranten en Contraremonstranten. De sfeer in Dordrecht in die tijd en het lot van de Remonstranten, die alles kwijtraakten en verbannen werden naar het buitenland, worden uitvoerig verhaald.

Het dagelijks gebeuren in het gezin van Susanna, met haar man Gerard en hun vijf kinderen, wordt ook levendig beschreven. De dokter komt regelmatig langs. De gezondheid van Susanna gaat beetje bij beetje achteruit. We zien hoe ze daartegen vecht voordat ze in staat is om zich erbij neer te leggen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464659177 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De laatste dagen uit het leven van Susanna van Baerle (1622-1674)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

282

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-01-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

3 beoordelingen voor Bloem van Wijsheid

 1. 5 van 5

  Conny de Wit

  geweldig

 2. 5 van 5

  Mady Stobbe-Neimann

  Ik heb het boek Bloem van wijsheid net uitgelezen.
  Ik vond het vanaf het begin tot het einde toe boeiend om te lezen. Leerzaam voor mij, omdat ik helemaal niet bekend ben met dit onderwerp.
  De namen van enkele personen herkende ik van de straten en scholen in Amsterdam en nu heb ik er een verhaal bij. Ik heb in een zijstraat van de Baerlestraat gewoond.
  De titel vind ik heel mooi en die werd aan het einde verklaard. Goede keuze.
  Ik moest wel veel woorden opzoeken, zoals karbonkel, proponent, bursaal, schepen, preses, cerberus, scriba, drost, pomander en zelfs synode. Leerzaam dus.
  De naam Uyttenbogaert was mij bekend, van een schilderij van Rembrandt, maar de schrijfwijze met een W ervoor was dus in die tijd gebruikelijk.
  Ik heb ook de foto’s van de personages opgezocht om nog extra beeld erbij te hebben. Leve het internet!
  Bijzonder dat in die tijd Amsterdam ook al problemen had met het druk verkeer van koetsen, net als nu met de auto’s. Heel herkenbaar.
  Het kopiëren van de stukken spreek ook tot de verbeelding, nu kan het met één druk op de knop.
  Aan het tempo van vergaderen en het lobbyen is nog niet veel veranderd, als we naar de politieke debatten van nu kijken.
  De verdeeldheid in het land destijds is eveneens vergelijkbaar met situaties van nu, bijvoorbeeld maatschappelijke onverdraagzaamheid en de controverses in de coronatijd.
  Mijn conclusie is dat het boek Bloem van wijsheid boeit, leerzaam is en prettig leest.

 3. 4 van 5

  Ed Visser

  Het boek ’Bloem van wijsheid’ geschreven door Joana de Wit heb ik met veel genoegen gelezen. Op een plezierige wijze kwam ik in aanraking met een onderwerp, dat beslist niet gemakkelijk is: de twist tussen Remonstranten en Contraremonstranten in de 17e eeuw.

  Joana heeft veel onderzoek gedaan naar de gang van zaken tijdens de Nationale Dordtse Synode gedurende 1618-1619. Alle verslagen en aktes van die synode nemen meer dan 1000 pagina’s in beslag. Joana geeft kort en krachtig een begrijpelijk overzicht van de gang van zaken en de rol van een zekere Barleus.

  Voor Protestantse lezers lijkt me dit boek wel heel erg interessant en ik beveel het hun dan ook van harte aan. Het boek leest vlot en blijft boeien tot het einde. Gerard Brandt schreef op het grafschrift van zijn vrouw Suzanne: ’Hier rust Suzanna, bloem van wijsheid, geest en deugd.’ Het verklaart de titel van het boek van Joana.

  Jammer dat er nauwelijks gegevens verwerkt werden over de politieke context. Het schijnt, dat b.v. prins Maurits van Oranje een bepaalde rol speelde in de twist tussen Remonstranten en Contraremonstranten.


Een beoordeling toevoegen