Blitzkrieg, halte Kornwerderzand

De slag om de Afsluitdijk verteld door ooggetuigen
Auteur: A. Sprakel, H. Sprakel | Uitgever: Profiel BV

18,00

“Tegen de avond kwamen ze. Het begon al wat duister te worden. Eén van de bemanningsleden die voor de periscoop in de kazemat VI stond begon te schreeuwen: ‘Wij geven ons niet over!’ Hij was helemaal doorgedraaid. Het was dan ook erg spannend. We waren in de kazemat en de beschieting was net een grote hagelbui. Granaten sloegen in: voor en tegen de kazemat. Het heeft wel een uur geduurd. Bij het rechterkanon was de richtkijker eraf geschoten en hij was niet meer te gebruiken. Toen hadden we alleen nog het linker snelvuurkanon.”

“Ik ben ervan overtuigd, dat commandant Von Edelsheim zijn beide verkenningspelotons benutte om de order van de divisiestaf af te zwakken en te bewijzen dat zo’n ‘krankzinnig bevel’ slechts tot zeer hoge verliezen zou lijden, maar niet tot de inname van de stelling. Uiteindelijk zag ook de divisie in dat er doeltreffender wapens nodig waren om het beoogde doel te bereiken.”

Uitspraken van veteranen die betrokken waren bij de strijd om de Afsluitdijk in mei 1940.

286 Manschappen van het Nederlandse leger, onder leiding van kapitein C.F.J. Boers, wisten op Kornwerderzand een Duitse overmacht van duizenden soldaten tegen te houden. De Duitsers probeerden over de Afsluitdijk op te rukken naar Noord-Holland, maar stuitten daar op hevige weerstand. De verdedigingslinie van Kornwerderzand wist de opmars met succes te stoppen. Tot zover de historie, maar in de historische verhalen over de strijd om de Afsluitdijk werd in het verleden bitter weinig aandacht geschonken aan hetgeen de oudstrijders te vertellen hadden. Dat vormde de aanleiding voor de stichting Kornwerderzand de ooggetuigenverslagen van de nog levende veteranen op te tekenen. Die verhalen vormen de basis voor een uniek tijdsdocument over een bijna vergeten strijd: ‘Blitzkrieg’, halte Kornwerderzand.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789052943619 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De slag om de Afsluitdijk verteld door ooggetuigen

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

248

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-04-2006

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Blitzkrieg, halte Kornwerderzand” te beoordelen