Billy Boy

Jong kind in verzet
Auteur: Beatrice L. Jongkind | Uitgever: Uitgeverij Van Warven

17,95

Bill, een jonge man, aan het begin van zijn adolescentie. Hij wordt op handen gedragen door zijn moeder die hem tot op hoge leeftijd ‘Billy Boy’ noemt. Zijn vader is een rusteloze, onhandelbare man die altijd in verzet is tegen de gevestigde orde. Gevolg van zijn gedrag als hoofd van het gezin: een zoon die een onzekere HBS-er wordt en die het niet verdraagt als anderen onrechtvaardig worden behandeld. Deze begaafde, roekeloze jongeman stort zich in het Belgische verzet tegen de bezetter.

De prijs die hij daarvoor betaalt, is hoog. Aan het einde van de oorlog wordt Bill stuurloos achtergelaten, heeft honger en is niet tevreden. Het is zijn vader die hem dan ondanks alles te hulp schiet en ervoor pleit dat jonge verzetsdeelnemers een toekomst krijgen.

Die toekomst zet zich voort in het leven van Bills drie dochters. De auteur, Beatrice L. Jongkind, is de oudste. Haar vaders verhaal schokte ook haar leven. Billy Boy is een verhaal van drie generaties.

Over de auteur:
Beatrice Lillian Jongkind studeerde aan de Theologische Universiteit van Kampen. Zij begon haar loopbaan bij het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en ging vervolgens naar dagblad ‘Trouw’. Daarna werkte zij vele jaren als geestelijk verzorger in de psychiatrie

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493175624 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Jong kind in verzet

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

134

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

29-04-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Billy Boy

 1. 5 van 5

  J.N. Kingma-Postma

  Ik geef 5 sterren.
  Naast het indrukwekkende verhaal wat mij onder de huid kroop is de opbouw prima ondanks de waarschuwing van de auteur vooraf dat het onsamenhangend kon zijn. Doordat het natuurlijk iemands notities betreft. Maar ik heb dat niet gemerkt. De schrijfstijl is beeldend en maakt dat je de gebeurtenissen levensecht mee beleeft. Je kijkt door de ogen van Bill. De foto’s in het midden versterken dat nog meer. Een waardevolle toevoeging aan het indrukwekkende verhaal. En niet zo maar een oorlogsverhaal maar waargebeurd, leerzaam, intens, hartverscheurend, rauw en eerlijk. Uniek in zijn soort, een parel en een herinnering aan een bijzondere en dappere man. Die streed voor eerlijkheid, rechtvaardigheid en die streefde naar vrede.

  En niet alleen een verhaal over de oorlog maar ook het lezen over de vreselijke erfenis van een oorlogsverleden. De pijn die zelfs doorsijpelt in de kinderen van ouders die de oorlog meemaakten. Dat daar zo’n vernietigende kracht in kan zitten. Dat deze zich zelfs verankert in het DNA van zoveel generaties. Bewonderenswaardig en hopelijk helend en therapeutisch voor de auteur door dit boek uit te geven.

  Of de wereld ervan geleerd heeft weet ik niet. De tegenwoordige verschrikkingen zijn niet mals. Maar door dit boek te lezen wordt Willem Jacob Marinus Jongkind alias Billy Boy of Bill nooit vergeten.

  Uitgeverij van Warven bedankt dat ik dit boek mocht lezen en recenseren.
  Beatrice L. Jongkind bedankt dat ik uw vader middels dit boek mocht leren kennen.


Een beoordeling toevoegen