Bij leven en welzijn

150 jaar Joodse familiegeschiedenis
Auteur: Frank Vermeer | Uitgever: Koninklijke Van Gorcum b.v.

25,00

Bij leven en welzijn vertelt in een mengsel van non-fictie en fictie de geschiedenis van de families Levy, Boasson en Vos, die door Joodse afstamming en huwelijksbanden zijn verbonden.

Auteur Frank Vermeer voert fictieve gesprekken met zijn overgrootouders Abraham Salomon Levy en Rosalie Vos-Boasson. Zij vertellen over hun levens vanaf medio 19e eeuw in de Joodse gemeenschappen in Hamburg, Middelburg en Assen. Levens, gekenmerkt door welzijn, assimilatie en emancipatie. Deze familiekroniek wordt geplaatst tegen de achtergrond van de historische omstandigheden waarin onze (voor)ouders leefden en gaat daarbij in op onderwerpen als homoseksualiteit en homofobie, vrouwenemancipatie en vrouwenkiesrecht, de geschiedenis van de Vrijzinnige Democratische Bond en de gemeentepolitiek in Assen.

Als Hitler aan de macht komt betekent dat het einde van jaren van ‘leven en welzijn’. Grootvader Isidor Vos, grossier in Assen en jarenlang politiek actief in de Vrijzinnig Democratische Bond, vertelt over de dreigende jaren 30 en de smartelijke oorlogsjaren. En over Sobibor…

Jan Vermeer en Rosalie Vos, ouders van de auteur, vormen een door de bezetter zo genoemde ‘geprivilegierter Mischehe’: een bevoorrecht gemengd huwelijk waarvan de Joodse partner niet gedeporteerd zou worden. De kans op lijfsbehoud is nog groter als het echtpaar een kind heeft. In mei 1943 wordt hun dochter geboren. De dramatische gebeurtenissen volgen elkaar daarna snel op. Het Utrechts Kindercomité en de Amsterdamse Studentengroep, die Joodse kinderen onderbrengen in gezinnen waar zij veilig voor de Duitsers zijn, spelen een belangrijke rol. Wat bracht deze jonge studenten tot hu gevaarlijke daden?

Na de oorlog breekt een nieuwe tijd van ‘leven en welzijn’ aan. Maar ook ontbrandt ‘de strijd om het Joodsche kind’. De familie Vermeer krijgt daar volop mee te maken.

Door afwisselend in non-fictie de geschiedenis te beschrijven en door fictieve gesprekken te voeren met zijn voorouders, brengt Frank Vermeer de geschiedenis in feite tot leven. De gesprekken zijn gebaseerd op de feitelijke gebeurtenissen.

Frank Vermeer (Bilthoven, 1949) was advocaat in Groningen en docent bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar promoveerde hij in 2010 op een bestuursrechtelijke onderwerp. Van jongs af aan heeft hij zich betrokken gevoeld bij de (oorlogs)geschiedenis van zijn Joodse familie. Van 2016 tot 2023 was hij voorzitter van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en sinds 2016 is hij voorzitter van de stichting Behoud Synagoge Winsum.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789023259510 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

150 jaar Joodse familiegeschiedenis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

264

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

03-05-2023

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bij leven en welzijn” te beoordelen