Bid, vecht en heers

Regeren in overeenstemming met Allahs wet
Auteur: Machteld Allan | Uitgever: Prometheus

24,99

Allahs Wet is zowel oorsprong als doel van de islam. De islam begon veertien eeuwen geleden als een gedragscode die de profeet Mohammed namens Allah oplegde aan zijn volgelingen, en de religie zal pas vervolmaakt zijn wanneer alle mensen zich aan Allahs Wet hebben onderworpen.

Bid, vecht en heers, maant de islamitische rechtsgeleerde Ibn Taymiyya (1263-1328) daarom de islamitische machthebbers en hun onderdanen. Zijn geschrift Regeren in overeenstemming met Allahs Wetschildert de ideale islamitische staat als een geoliede slavenmachine waarin iedereen zich deemoedig kwijt van de taak die hem of haar van godswege toevalt. Ook de leider, de kalief of de sultan, moet zich niets in zijn hoofd halen: hij is slechts een huurling van Allah, wiens taak het is om de schurftige schapen weg te houden van de schapen die al zijn behandeld, zoals Ibn Taymiyya schrijft. Doet hij dat goed, dan zal zijn beloning groot zijn, zowel in deze wereld als in de volgende.

Ibn Taymiyya’s stem klinkt zeven eeuwen later nog altijd door, niet in de laatste plaats omdat salafistische bewegingen als de Moslimbroederschap en IS graag een beroep op hem doen om hun acties te rechtvaardigen.Bid, vecht en heers is daarom onontbeerlijk voor iedereen die van binnenuit wil begrijpen wat salafisten bezielt.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse vertaling van een islamitisch-juridische tekst verschijnt die voor zowel moslims als niet-moslims toegankelijk is. Daarmee draagt de tekst ook bij tot een beter begrip van de islam in het algemeen.

Machteld Allan is historicus en Arabist. Zij schrijft een proefschrift over Ibn Taymiyya en doceert rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044639421 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Regeren in overeenstemming met Allahs wet

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

280

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

10-02-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bid, vecht en heers” te beoordelen