Bezet bedrijf

De oorlogsgeschiedenis van de NMBS
Auteur: Nico Wouters | Uitgever: Lannoo

29,99

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) was met ruim 97.000 werknemers een van de belangrijkste bedrijven van België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar strategisch belang was enorm. Enerzijds hing de bevoorrading van alle Belgen af van de samenwerking tussen de NMBS en de Duitse bezetter. Anderzijds was de NMBS ook voor de oorlogsmachine van het Derde Rijk van cruciaal belang, onder andere voor de deportaties.

Nico Wouters, directeur van het CegeSoma (Rijksarchief), is door de Belgische senaat en het ministerie van Mobiliteit belast om de rol van de Belgische spoorwegen tijdens de bezetting voor het eerst grondig door te lichten. Dit boek is het resultaat van die studie.

Koos de NMBS door met de Duitse bezetter samen te werken voor de weg van het minste kwaad? Die keuze leidde tot de uitvoering van de deportaties van Joden, Roma, politiek gevangenen en verplicht tewerkgestelden uit België. Waar lagen dan de grenzen van de samenwerking en was er een alternatief? Welke rol speelde het verzet binnen de NMBS? En welke lessen moeten we trekken uit deze complexe geschiedenis?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789401497169 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De oorlogsgeschiedenis van de NMBS

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

22-11-2023

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bezet bedrijf” te beoordelen