Besmet!

Angst voor de onzichtbare vijand
Auteur: Thomas van Gulik | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

20,99

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt al jaren voor een massale ziekte-uitbraak, veroorzaakt door virus X. Toch was niemand voorbereid op de snelheid waarmee het coronavirus de wereld in 2020 in zijn greep kreeg. Besmet! laat zien hoe een snel overdraagbare ziekte het leven van de ene op de andere dag kan ontwrichten. Hoe het leidt tot eenzaamheid, uitsluiting en angst – maar ook tot creativiteit, nieuwe oplossingen en verbondenheid. Aan de hand van historische en eigentijdse objecten en kunstwerken vertellen kenners uit het veld hoe een ongrijpbaar virus angst en stigmatisering in de hand werkt en hoe we vroeger omgingen met epidemieën als pest en pokken. Hoe infecties van dier op mens kunnen overspringen en wat we hebben geleerd van epidemieën uit het verleden. Welke oplossingen biedt de wetenschap bij het bestrijden van de onzichtbare vijand?

Deze uitgave komt tot stand in samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave in Leiden ter gelegenheid van de tentoonstelling Besmet!. In het museum, waar eens het pesthuis van de stad was gevestigd, wordt een prachtig overzicht geboden van de epidemieën die ons land hebben geteisterd en onze volksgezondheid hebben bedreigd. Ook is er ruime aandacht voor de ongeëvenaarde gezondheidscrisis van de COVID-19-pandemie. Aan de hand van een unieke verzameling objecten, documenten en posters die ons uit deze benarde tijden zijn nagelaten, toont de tentoonstelling hoe epidemieën ons dagelijks leven overnemen.

Met bijdragen van onder anderen: Martijn van Calmthout (hoofd communicatie Nikhef), Damiaan Denys (hoogleraar psychiatrie Amsterdam UMC), Thomas van Gulik (em. hoogleraar chirurgie Amsterdam UMC), Floor Haalboom (wetenschapshistoricus Erasmus MC), Mieneke te Hennepe (conservator Rijksmuseum Boerhaave), Ad Maas (conservator Rijksmuseum Boerhaave), Hugo Schalwijk (adviseur bij Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), Hans van Vliet (manager Rijksvaccinatieprogramma RIVM) en Rob Zwijnenberg (hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit Leiden).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462495524 Categorieën: , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Angst voor de onzichtbare vijand

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

112

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

27-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Besmet!” te beoordelen