Bertha von Suttner

Vredesactivist, feminist en nobelprijswinnaar
Auteur: Greta Noordenbos | Uitgever: Eburon

24,90

Bertha von Suttner, vredesactiviste en de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar voor de Vrede, komt tot leven in deze diepgaande biografie van Greta Noordenbos. Bertha von Suttner was een vrouw die haar tijd ver vooruit was, vurig pleitend voor een wereld zonder oorlog en meer sociale rechtvaardigheid.

De pen was haar wapen; haar internationaal bekend geworden boek De Wapens neer! vormde een krachtige aanklacht tegen de vernietigende impact van oorlogen op zowel mensen als dieren. Ze wendde haar scherpe intellect ook aan om kritisch commentaar te leveren op de sociale problemen van haar tijd, variërend van de ondergeschikte positie van vrouwen tot de kloof tussen arm en rijk en het opkomend antisemitisme: kwesties die ook nu nog steeds actueel zijn.

Een sollicitatie van Bertha von Suttner naar een secretariële functie bij Alfred Nobel resulteerde niet in een baan, maar wel in een levenslange vriendschap. Mede door haar invloed heeft Alfred Nobel in zijn testament ook een prijs voor de vrede opgenomen.

Ondanks haar belangrijke rol bij vredescongressen in Den Haag en haar aanwezigheid bij de opening van het Vredespaleis, is Bertha von Suttner relatief onbekend gebleven in Nederland. Deze biografie wil die lacune opvullen en de erfenis van deze invloedrijke vrouw in de schijnwerpers plaatsen.

Greta Noordenbos deed jarenlang onderzoek naar de positie van vrouwen in de wetenschap aan de Universiteit van Leiden. Van haar hand verscheen eerder een boek Vrouwen in de Academies van Wetenschappen (2020) en een dubbelbiografie van Marie en Irène Curie (2003).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463014434 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Vredesactivist, feminist en nobelprijswinnaar

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

222

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

15-11-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bertha von Suttner” te beoordelen