Bersiap! Opstand in het paradijs

De Bersiap-periode op Java en Sumatra 1945-1946
Auteur: Herman Bussemaker | Uitgever: Walburg Pers

39,99

Terwijl men in Nederland bezig was met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog woedde er in Indonesië nog een bloedige strijd tussen Indonesiërs, Engelsen en Nederlanders. De Japanners hadden zich overgegeven; de inzet was nu de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesia.  Het boek Bersiap! Opstand in het paradijs is het eerste Nederlandstalige boek dat deze vrijwel onbekende periode in de naoorlogse Nederlands-Indonesische betrekkingen behandelt. De periode van de Bersiap bepaalde in hoge mate de identiteitsvorming van Indische Nederlanders en droeg bij aan hun massale terugkeer naar Nederland in de jaren vijftig – waar hen geen warm welkom wachtte.

Het boek is chronologisch opgebouwd en behandelt de verschillende fasen van de Bersiap waarbij wordt ingegaan op de rol van de Japanners en Britten. Aan de hand van uitgebreid bronnenmateriaal trekt de auteur niet al te vleiende conclusies over de effectiviteit van het Britse optreden en worden ook Nederlandse beleidsmakers niet gespaard. Ook geeft de auteur een korte beschrijving van vrijwel alle bersiapkampen.

Dr. Bussemaker, zelf Indische Nederlander, historicus en ervaringsdeskundige, richt zich voornamelijk op de Indische gemeenschap, maar hoopt ook Nederlanders zonder directe betrokkenheid te interesseren voor dit onbekende stukje Nederlandse geschiedenis.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789057309014 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De Bersiap-periode op Java en Sumatra 1945-1946

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

400

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-11-2012

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bersiap! Opstand in het paradijs” te beoordelen