Beroofd volgens de regels

Het lot van zeven joodse ondernemers in Deventer
Auteur: Joep Boerboom | Uitgever: Uitgeverij Verloren

25,00

Het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting. Hun zaken – een slagerij, textielgroothandel, dansschool, veehandel, elastiekfabriek, rijwielgroothandel en boekwinkel – traden zoals alle joodse ondernemingen ‘in liquidatie’. Een bewindvoerder verving de eigenaar, de zaak werd ontmanteld of doorverkocht. Bureaucratische procedures gaven de diefstal een officieel aanzien.
Biograaf en journalist Joep Boerboom onderzocht hoe bewindvoerders, taxateurs, boekhouders en nieuwe eigenaren te werk gingen en wat hen dreef. In de stapels correspondentie rond de liquidaties werd elke cent verantwoord, maar ontbrak iedere verwijzing naar het lot van de oorspronkelijke eigenaren. Boerboom schrijft op indringende wijze over hun angst, onderduik, arrestatie en deportatie. Zij die het overleefden, moesten na de oorlog grote moeite doen om hun bezittingen terug te krijgen en belandden hierbij soms zélf in de beklaagdenbank.

Joep Boerboom (1973) is biograaf en journalist. In 2016 verscheen zijn biografie Jan Terlouw – Jeugdboekenheld op het Binnenhof en in 2019 Deining in de IJsseldelta: een biografie van de bypass bij Kampen. Boerboom schrijft biografieën en bedrijfsgeschiedenissen in opdracht en werkt freelance voor onder andere dagblad De Stentor.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087048303 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het lot van zeven joodse ondernemers in Deventer

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

09-03-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Beroofd volgens de regels” te beoordelen