Bedenkt eer gij herdenkt

Kritische geluiden over het geplande Holocaust Namenmonument
Auteur: Abram de Swaan, Herman Vuijsje, Petra Catz | Uitgever: lecturis

12,50

In deze bundel formuleren zestien mensen waarom ze niet gelukkig zijn met het ontwerp van het Nationaal Holocaust Namenmonument op de gekozen plek in de stad.

De voorbereidingen voor de bouw van het Nationaal Holocaust Namenmonument op de groenstrook langs de Weesperstraat in Amsterdam zijn begonnen. Er is een gerede kans dat het monument, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, naar een ontwerp van architect Daniel Libeskind, daadwerkelijk tot stand zal komen, al loopt er nog een hoger beroep bij de Raad van State.

De bezwaren tegen het geplande Holocaust Namenmonument in Amsterdam kwamen tot nog toe voornamelijk in het nieuws door de juridische strijd die werd gevoerd. De inhoud van de argumenten kwam weinig aan bod en de achterliggende ideeën over waar herdenken eigenlijk over gaat nog minder.

In deze bundel formuleren zestien mensen waarom ze niet gelukkig zijn met het ontwerp op de gekozen plek in de stad. Onder hen kunstenaars, architecten, wetenschappers, mensen vanuit de joodse gemeenschap en buurtbewoners. De kritiek betreft ook de manier waarop het plan voor het monument tot stand is gekomen. Wie betrek je in het bedenken van een zinvol monument en hoe ziet het herdenken van de Holocaust en allen die zijn omgekomen er in de toekomst uit?

Bedenkt eer gij herdenkt is allereerst een pleidooi voor het opzetten van een discussie en open gedachtewisseling alvorens een besluit van zo vérstrekkende betekenis te nemen. De auteurs willen laten zien hoe één kant van die discussie er ongeveer uit had kunnen zien, al was het alleen maar om er lessen uit te trekken De vragen, argumenten en overwegingen in deze bundel zijn hoogst actueel en zullen dat blijven zolang er reden is om te herdenken.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462263642 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Kritische geluiden over het geplande Holocaust Namenmonument

Auteur

, ,

Uitgever

Aantal pagina's

80

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

07-10-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Bedenkt eer gij herdenkt” te beoordelen