Balkan, waar WW I nooit eindigde

Op weg naar Srebrenica
Auteur: Frans van Eijck | Uitgever: Frans van Eijck

21,95

In West-Europa gruwde iedereen over wat, tijdens WO 1, aan de westelijke frontlinie, globaal van Ieper (Bel) tot Straatsburg (Fra), gebeurde. Over het oostelijk front, van Moermansk (Ru) tot Aden (Jemen) werd niet gepraat. Uiteindelijk betekende dit de ondergang van vier keizerrijken.
In 1920 leidde het verdrag van Corfu, onder auspiciën van de Volkenbond, tot de stichting van het koninkrijk Servië, Kroatie en Slovenië. Opmerkelijk was dat de namen va de andere staten van het voormalig Joegoslavie niet in de naam van het koninkrijk voorkwamen.
Intussen ontwikkelde zich in Kroatie de Ustašabeweging onder leiding van Dr. Ante Paveli?. Zij waren in 1938 verantwoordelijk voor de moord op koning Alexander1. Paveli? kreeg bescherming in het fascistische Italië.

In het nabije oosten komen de Britten hun beloften aan de Arabieren, om te komen tot vorming van een islamitische staat Syrië, niet na. In Jerusalem komt de naam al-Husseyni bovendrijven. De groot moefti Amin al-Husseyni bestrijdt de Britten dusdanig fel dat hij uiteindelijk een schuilplaats moet zoeken bij de fascisten in Italië en de Nazi’s in Duitsland.

De toenmalige regering van het koninkrijk Joegoslavie weigert het “Tripartiete pact” te ondertekenen waardoor een deel van de spoorlijn Berlijn-Bagdad, door Joegoslavie, niet geweldloos gebruikt kon gaan worden. Hitler laat volkomen zinloos de stad Belgrado 72 lang, zonder onderbreking, bombarderen. Gevolg circa 24.000 doden worden daarna geborgen en in de Historische bibliotheek van Belgrado gaan 300.000 boeken en documenten uit de vroege middeleeuwen verloren.

Dr. Ante Paveli? komt spoorslag van Rome naar Zagreb. Hij richt de nazistaat Kroatie op en herhaald wat in 1908 ook gebeurde. Bosnië-Herzegovina wordt door Kroatie geannexeerd. Een nieuw nazistisch land ontstaat. Een staat waar het verboden is voor joden, gipsy’s, orthodoxe christenen en Serven. Een staat waar het cyrillische schrift ook verboden wordt. Een staat waar veel concentratiekampen worden gebouwd waarvan Jasenovac het grootste was waar zeker 700.000 mensen zijn omgebracht. Tito verbiedt berging en herbegrafenis. In zijn filosofie heeft dit kamp nooit bestaan.

In Sarajevo richt een 17-18jarige devote islamitische jonge man, genaamd Ilija Izetbegovic, vermoedelijk mede onder invloed van groot moefti Amin al-Husseyni, de vereniging “jonge moslims” op waaruit meerdere Waffen-SS gevechtseenheden ontstaan. In 1945 wordt Izetbegovic hiervoor tot enkele jaren gevangenisstraf veroordeeld en de organisatie wettelijk verboden. In de gevangenis schrijft hij zijn boek “The Islamic Declaration”. Na zijn vrijlating gaat hij rechten studeren aan de universiteit van Sarajevo. Hij start op enig moment, samen met Iraniërs acties om va BiH een fundamentalistisch Islamitische staat te maken en krijgt hiervoor 13 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Wie was de winnaar van de eerste voorzittersverkiezing van de presidentiële raad van BiH beginjaren negentig van de vorige eeuw?
Wie was verantwoordelijk voor de aanslag op de markt van Sarajevo?
Waarom reflecteert Hakija Meholjic, president van de SPD in Srebrenica, samen met 9 bij het gesprek op 22 juni 1998 in Sarajevo aanwezige getuigen, over afspraken tussen Izetbegovic en Clinton?
Wat was de betekenis van Muhadjedeen strijder in BiH?
In 2019 sprak de gepensioneerde commandant van het “Korps Islamitische Revolutionaire Garde”, Saeed Qassemi over zijn deelname en die van zijn kameraden als strijders aan de Bosnische oorlog, waarbij hij, vermomd was als staflid van de Iraanse Rode Halve Maan, aanwezig was bij de aanslag op de markt van Sarajevo. Kort daarna, in april 2019, beweerde Qassemi dat de Iraanse journaliste Amanpour hun bedrog had ontdekt.
Twee andere heel prominente Muhadjedeen leiders die tijdens de burgeroorlog in BiH aanwezig zijn geweest waren de Iraanse generaal Qassam Soleimani en Osama bin Laden. Ook de rol die het in Washington gevestigde reclamebureau “Ruder Fin Public Affairs” vervulde bij het in diskrediet brengen van het Servische volk als totaliteit, was een discutabele rol.

Gaan wij in Nederland, via de canon van Nederland, dezelfde separatistische weg bewandelen zoals nu in BiH gebeurt?
Mijn boek gaat hierop in.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464066159 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Op weg naar Srebrenica

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

262

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

23-06-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Balkan, waar WW I nooit eindigde” te beoordelen