Auftragstatik en het Pruisische/ Duitse leger 1850-1945

De anatomie van een high performance organisation en de ontmythologisering van haar tegenstanders
Auteur: Jaap Jan Brouwer | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

24,95

Duitsland en het Duitse leger verloren twee achtereenvolgende oorlogen. De conclusie die veelal wordt getrokken is dat het Duitse leger niet was opgewassen tegen zijn tegenstanders waardoor ze het onderspit wel moest delven, een beeld dat voortdurend wordt versterkt in de literatuur en in de media. Als we echter de relatieve battlefieldperformance van het Duitse leger bekijken, ontdekken dat deze minimaal 150% (soms wel 300%) hoger was dan die van de westelijke Geallieerden: tegenover 1 gedode of gewonde Duitse soldaat, stonden minimaal 1,5 gedode of gewonde Geallieerde soldaat. De vraag die in dit boek centraal staat is waarom het Duitse leger een zoveel hogere relatieve battlefieldperformance had dan al haar tegenstanders. Vanuit het oogpunt van organisatie- en bedrijfskunde, sociologie en psychologie worden het Duitse leger en haar tegenstanders geanalyseerd. En dan wordt duidelijk waarom hier sprake is van een echte high performance organisation en welke mythen het Engelse en Amerikaanse leger in feite omgeven.

Jaap Jan Brouwer studeerde geneeskunde en rechten in Groningen. Na zijn studies heeft hij bij diverse adviesbureaus gewerkt, de laatste 20 jaar heeft hij een eigen adviesbureau gericht op strategie- en organisatieontwikkelingsvraagstukken. Hij is auteur van een groot aantal managementboeken en boeken over militaire organisaties. Van zijn hand verschenen eerder ‘Schaduwen over de Woestijn. Strategie, management en organisatie van het Duitse, Britse en Amerikaanse leger van 1918 tot 1943’, ‘Het Oostfront. Hoe het Duitse Rijk zijn einde op de steppe vond’, ‘Militaire uitvindingen voor de dagelijkse praktijk’ en ‘Guderian. Opkomst en ondergang van het Duitse pantserwapen’.

Ruud Veen is de auteur van het hoofdstuk over de gevechten bij Overloon. Hij is officier bij de Koninklijke Landmacht, heeft verscheidene functies bij gevechts- en gevechtsondersteunende eenheden vervuld en nam deel aan de KFOR-missie in 2007. Hij is momenteel Hoofd van de sectie Logistiek van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463382830 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De anatomie van een high performance organisation en de ontmythologisering van haar tegenstanders

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

244

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-10-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Auftragstatik en het Pruisische/ Duitse leger 1850-1945

  1. 5 van 5

    Lars van Lier

    Aanrader voor iedereen die na het algmene verhaal van de Tweede Wereld Oorlog op zoek is naar verdieping en opvallende invalshoeken. Nu eens niet het verhaal van de lompe Duitser die blind bevelen opvolgt maar een zeer zakelijke analyse van de feiten. Natuurlijk had dit boek in de eerste jaren na de oorlog nooit geschreven, laat staan gedrukt kunnen worden maar het geeft wel een scherpe analyse ontdaan van menig mythe, eenvoudige verklaringen en aannames. Bovendien is er vanuit de Nederlandse krijgsmacht hernieuwde aandacht voor dit Auftrag concept en is het goed toepasbaar in ons bedrijfsleven. Boeiend en vlot geschreven.


Een beoordeling toevoegen