Arthur Linton

Een 'dopingdode' uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingsbeleid
Auteur: Bram Brouwer | Uitgever: 2010 uitgevers

19,95

Op 23 juli 1896 overleed de 27-jarige topwielrenner Arthur Linton, naar algemeen wordt aangenomen aan een dodelijke dosis doping. Volgens velen is de succesvolle Welshman zelfs de eerste dopingdode in de moderne sportgeschiedenis. Die doping zou hem tijdens de loodzware, bijna 600 kilometer lange monsterklassieker van Bordeaux naar Parijs door zijn coach James Edward Warburton zijn toegediend. Dopingonderzoeker Bram Brouwer verhaalt in dit boek smakelijk over deze race, maar ook over Lintons korte carrière en leven.

Zowel binnen als buiten de wetenschap wordt Lintons vermeende dopingdood gebruikt om de risico’s van doping te illustreren. Hoewel hij stierf aan de gevolgen van tyfus, werd zijn dood zelfs een belangrijke pijler onder de fundering van het World Anti-Doping Agency (WADA) en daarmee van het huidige antidopingbeleid. Brouwer laat in het tweede deel van Arthur Linton zien hoe − al dan niet bewust − de misvattingen en verzinsels in de Lintoncasus ontstonden. Hij toont aan dat met de propagandamachine van de oorlog tegen doping, die tachtig jaar na Lintons dood op gang kwam, ook de waarheid sneuvelde.

Dr. Bram Brouwer is directeur van de Doping Academy. Behalve arbeids- en organisatiepsycholoog is hij ook sportpsycholoog, schaats- en wielrentrainer. In zijn proefschrift De mythe van de rode bloedcel (2010 Uitgevers, 2015) toont hij aan dat de vermeende werking van epo op mythes berust. In 2016 verscheen De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen, waarin Brouwer deze geschiedenis in een politiek en sociaal-cultureel perspectief zet.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490951450 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een 'dopingdode' uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingsbeleid

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

328

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

17-06-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Arthur Linton” te beoordelen