Arnhem toen en nu de historische binnenstad

Fotoboek Paperback
Auteur: Ronald Wilfred Jansen | Uitgever: RWJ-PUBLISHING

34,95

Ronald Wilfred Jansen is historicus en heeft zelf een aantal jaren in Arnhem gewoond (1987-2007). Dientengevolge is hij geïnteresseerd in de geschiedenis van Arnhem. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat. Het fotoboek laat de markante plekken in de historische binnenstad van Arnhem zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad.

RECENSIE BOEK ARNHEM TOEN EN NU DE HISTORISCHE BINNENSTAD RONALD WILFRED JANSEN
Recensie door Jan Storms, secretaris Historische Kring Elden

RECENSIE BOEK ARNHEM TOEN EN NU DE HISTORISCHE BINNENSTAD
RONALD WILFRED JANSEN

Weer een fotoboek over Arnhem! Nu over de veranderende historische binnenstad. De fotoboeken over Arnhem zijn haast niet meer te tellen. Is het dus een aanwinst of is het meer van hetzelfde?
Ik durf te stellen, dat het boek van Ronald Wilfred Jansen een goede uitbreiding is voor de reeks Arnhemse fotoboeken en een aanwinst voor diegenen, die alles over Arnhem willen weten en verzamelen.

Ik zal me beperken in deze recensie tot de kleinere zwart-wit editie, die kort na het onlangs verschenen grootformaat in kleur is gepubliceerd. Deze zwart-wit editie is compact en gemakkelijk hanteerbaar. Met een reeks van vele foto’s van toen en nu heeft de fotograaf-auteur de vele gebouwen en locaties van de historische binnenstad van Arnhem vastgelegd en naast elkaar gezet. Zo kan nauwgezet de verandering worden gevolgd. Sommige plekken zijn in de loop der jaren en als gevolg van verwoesting, wederopbouw en restauratie onherkenbaar veranderd. In dit boek is dit allemaal vastgelegd en alleen al daarom is het goed dat dit boek er nu is.

Als wij het hebben over verandering kan niet altijd worden gezegd dat die beter is. Toch zijn er getuige dit boek ook vele goede veranderingen te signaleren. Kijk bijvoorbeeld op pagina 100 naar de foto van de Koepelkerk, die daar ‘bloot’ staat op het Jansplein. Op de foto op de pagina ernaast zien wij de Koepelkerk omringd door prachtige bomen, waardoor het geheel een mooie sfeer ademt.
Het boek bewijst eens te meer dat vele markante gebouwen en de historische architectuur helaas zijn verdwenen. Natuurlijk als gevolg van de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog maar ook door de oprukkende zakelijkheid is in de historische binnenstad van Arnhem moderne architectuur ervoor in de plaats gekomen. Ook zien wij dat veel autoverkeer gelukkig uit het centrum is verdreven en verdwenen. Wat een verschil met de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw! Bij het doorkijken van het boek is het soms lastig een verklarende tekst bij de foto’s te moeten opzoeken. Deze staan vermeld aan het begin op de pagina’s 5 tot en met 38. Zodra een foto niet meteen verklaart waar deze is genomen, wordt men gedwongen de tekst op deze pagina’s te raadplegen. Wil men nog meer achtergrondinformatie, kan men deze vinden op de pagina’s 226 tot en met 228. Het boek wordt aan het slot opgesierd met enkele plattegronden uit een eeuw Arnhem en met een aantal pagina’s advertenties van weleer. Ook het naspeuren van deze advertenties is zeer de moeite waard.

Met dit boek heeft fotograaf-auteur Ronald Wilfred Jansen vele mooie en bijzondere gebouwen en locaties in het historisch centrum van Arnhem samengebracht. En… zoals hij zelf schrijft “heeft Arnhem nog veel pareltjes van monumenten die de historie van Arnhem uitstralen.” Het erfgoed van Arnhem is met dit boek een goede dienst bewezen.

Arnhem, februari 2017

Jan Storms,
secretaris Historische Kring Elden
bestuurslid Vereniging Stadsschoon Arnhem
lid Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur
gids Gilde Stadswandelingen Arnhem

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490482244 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Fotoboek Paperback

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

254

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

02-02-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Arnhem toen en nu de historische binnenstad” te beoordelen