Architect Louis de Wolf (1871-1923)

Bureau voor Architectonische en Decoratieve Kunst
Auteur: Peter van Dam | Uitgever: Uitgeverij De Nieuwe Haagsche B.V.

29,95

De Haagse architect Lodewijk (Louis) Antonius Hermanus de Wolf (1871-1923) wordt beschouwd als de belangrijkste exponent van de (Wiener) Sezessionstil in ons land. De Sezessionstil is een afgeleide stijlvorm binnen de Art Nouveau ofwel Jugendstil. Binnen deze stijl is het ontwerppatroon meer geometrisch bepaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vernieuwende bouwmaterialen zoals de geglazuurde verblendsteen, naast siersmeedwerk en keramiektegels als decoratievorm. Tot de bekendste voorbeelden van het werk van De Wolf behoort de Salon de Rafraichissements, in opdracht van J.A. Krul in 1903 gebouwd aan Noordeinde 42- 44.

Het unieke ontwerptalent van De Wolf komt verder tot uiting in enkele fraai gevormde winkelpanden die gebouwd zijn voor opdrachtgevers zoals Schröder & Co, Lijnkamp en Peek & Cloppenburg. Voor Heineken Brouwerij begeleidde De Wolf talrijke bouwprojecten in Den Haag, Amsterdam, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht en Heerlen. Daarnaast ontwierp De Wolf meerdere toonaangevende villa’s en herenhuizen, gebouwd aan onder meer de Prins Mauritslaan, de Juliana van Stolberglaan, de Nieuwe Parklaan en de Laan van Meerdervoort. Verslechterende economische omstandigheden en gewijzigde voorkeuren in bouwstijl zorgen na de Eerste Wereldoorlog voor een stijlbreuk waarbij gekozen wordt voor vernieuwende architectuur. De Wolf verzorgt in deze periode ontwerpen voor scholenbouw: sober en gericht op functioneel gebruik.

Over het persoonlijke leven van De Wolf is zeer beperkt materiaal beschikbaar. Van zijn bureau-archief resteren slechts enkele ontwerptekeningen die zijn nagelaten aan het Haags Gemeentearchief. In 1923, tijdens het vele werk in uitvoering, overlijdt De Wolf onverwachts. Architect Louis De Wolf was een talentvol architect die het Haagse stadsbeeld verrijkte met een aantal opvallende gebouwen. Met zijn originele interpretatie van de (Wiener) Sezessionstil en zijn bijzondere materiaalgebruik kunnen we met recht spreken van een Haagse bouwmeester.

Deel 4 van de serie Haagse bouwmeesters in de 19e en 20e eeuw in voorbereiding handelt over architect Johannes Mutters Jr. (1858-1930).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460100840 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Bureau voor Architectonische en Decoratieve Kunst

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

168

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-12-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Architect Louis de Wolf (1871-1923)” te beoordelen