Anda Kerkhoven

Een student in het Gronings verzet
Auteur: Jesper Westra, René Westra | Uitgever: Uitgeverij Passage

24,50

In de aula van de Rijksuniversiteit Groningen zijn slechts twee portretten van vrouwen in de gebrandschilderde ramen verwerkt. Naast Aletta Jacobs is dat Anda Kerkhoven. Terwijl de meeste mensen Aletta kennen als de eerste vrouwelijk student van Nederland, is over Anda aanmerkelijk minder bekend. Dit boek gaat in die lacune voorzien.

Anda Kerkhoven was een vrouw met principes. Zo was ze tegen vivisectie en koos ze daarom vanuit Nederlands-Indië voor een studie in Groningen, omdat dat de enige plek was waar ze geneeskunde kon studeren zonder dierproeven te hoeven doen. Vanaf 1938 woonde ze in Groningen. In de studentenwereld werd ze al snel een opvallende verschijning, vanwege haar Indische uiterlijk, maar vooral ook vanwege haar gedrevenheid en principes. Spraakmakend waren haar pacifistische artikelen in het toenmalige studentenweekblad.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij een geweldloze verzetsgroep. Helaas leidden haar acties ertoe dat ze eind 1944 werd gearresteerd door de Sicherheitsdienst, waarna ze werd geëxecuteerd in de bossen bij Glimmen.
Recentelijk is in het stadhuis van Groningen een zaal naar haar vernoemd. Ook een nieuw gebouw bij het UMCG gaat haar naam dragen. Dit boek presenteert een eerbetoon aan deze moedige vrouw.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789054524311 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een student in het Gronings verzet

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

100

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-05-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Anda Kerkhoven

  1. 5 van 5

    T

    Goed


Een beoordeling toevoegen