Amerongen, een aenzienlijck vleck

Geschiedenis van kasteel en dorp in 40 vensters
Auteur: Leo van Putten | Uitgever: Van Gruting

19,00

Amerongen staat in de volksmond bekend als ‘de parel van de Utrechtse Heuvelrug’. Die kwalificatie dankt het dorp aan de combinatie van het uitzonderlijk natuurschoon, de goed geconserveerde historische dorpskern en -aan de rand daarvan¬ – het fraaie kasteel Amerongen.
Een overzicht van de geschiedenis van dit bijzondere dorp werd verrassend genoeg niet eerder geschreven. De auteur koos ervoor dit boek samen te stellen in het ritme van de canon van de Nederlandse geschiedenis: vier onderwerpen binnen tien tijdvakken, in totaal veertig ‘vensters’. In deze opzet is de aandacht zo evenwichtig mogelijk verdeeld tussen enerzijds de bewoningsgeschiedenis van het kasteel vanaf de bouw in 1286 tot en met het vertrek in 1984 van gravin Louise van Aldenburg Bentinck, en anderzijds de soms stormachtige geschiedenis van het dorp, gelegen op een kruispunt van wegen.
Onder meer passeren de revue: vondsten uit de steentijd, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen; de locatie van Levefanum; de bouw en het interieur van de Sint-Andrieskerk; de slag bij Amerongen in 1585; het optreden van Goert en Goderd Adriaan van Reede; een riviergezicht van de schilder Jan van Goyen; de inval van de Fransen in 1672; de op- en neergang van de voor Amerongen zeer belangrijke tabaksindustrie; de invloed van graaf Goderd van Aldenburg Bentinck; het verblijf van de Duitse keizer op ‘het Huis’; de Duitse bezetting; de overname van het kasteel door Stichting Kasteel Amerongen en het opgaan van Amerongen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een boeiend geheel, geplaatst in de context van nationale- en internationale ontwikkelingen.

Leo van Putten (1954), inwoner van Amerongen, is docent geschiedenis aan het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Hij publiceerde onder andere over de gouverneurs-generaal van Nederland-Indië en Ceylon, en een kroniek van het dorp Ooltgensplaat en de familie Van Putten.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789075879643 Categorie: Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Geschiedenis van kasteel en dorp in 40 vensters

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

144

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

06-09-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Amerongen, een aenzienlijck vleck” te beoordelen