Ambt Nederbetuwe Resolutieboek 1751-1770

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

15,95

Ambt Nederbetuwe
Resolutieboek 1751-1770

Dit acht en twintigste deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe omvat het resolutieboek van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe over de jaren 1751-1770 en sluit direct aan bij het vorige deel.
De inhoud van dit resolutieboek is zeer divers. Het begint met de problemen met burgemeesters van de dorpen en de magistraat van Tiel, waarbij zelfs de hulp van de Prins van Oranje als erfstadhouder was ingeschakeld. Deze periode van 1751-1770 kenmerkt zich met name door veel problemen met de dijken, dijkdoorbraken en overstromingen. Daar werd heel veel werk aan besteed en veel kosten voor gemaakt. Voorts komt nog aan de orde een diversiteit aan zaken, zoal: gerichtelijke zaken, met name verzoekschriften en afdoeningen daarvan, zowel door particulieren als kerken. Tevens de besprekingen over de aanleg van een zandpad vanaf Utrecht via Buren naar Tiel en Avezaath in de jaren 1751-1756 en verder een zandpad vanaf Ommeren naar Tiel. Voor wat betreft de interne zaken van het hoogadelijk gericht komt onder meer aan de orde de vernieuwing, uitbreiding en reparatie van het ambtshuis te Kesteren in de jaren 1758-1759. In 1766 was er een wisseling in het ambtmanschap door de vrijwillige afstand van Bernhard van Welderen op zijn zoon Jan Walraad van Welderen. Op 26 mei 1752 werd een inventaris gemaakt van alle goederen die zich in het ambtshuis te Kesteren bevonden. Dit boek bevat ook diverse instructies en reglementen, zoals in 1763 een instructie voor de schouten van maar liefst 30 artikelen, een reglement ten aanzien van de acten van indemniteit en in 1765 een regeling voor dienstboden en dienstknechten. Veel stukken behelsen financiële aangelegenheden. Kortom, dit boek geeft een aardige inkijk in het reilen en zeilen van het gericht. In de voetnoten worden zaken verduidelijkt en worden de Latijnse rechtstermen en tekstgedeelten kort uitgelegd.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463456067 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

198

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

15-05-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Resolutieboek 1751-1770” te beoordelen