Ambt Nederbetuwe Resolutieboek 1611-1689

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

16,95

Ambt Nederbetuwe
Resolutieboek 1611-1689

Dit vijf en twintigste deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe omvat het oudst bewaard gebleven resolutieboek van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe vanaf het jaar 1611 tot en met 1689.
De inhoud van dit resolutieboek is zeer divers. Het aantal dijk- en polderzaken is vrij gering. Het merendeel betreft gerichtelijke zaken, zoals sententies van het Hoogadelijk Landgericht, verzoekschriften en afdoeningen daarvan. Tevens komen veel zaken aan de orde rakende de procesvoering, behandeling van advocaten en procureurs en vraagstellingen en adviezen op welke wijze bepaalde juridische zaken behoren geïnterpreteerd te worden. Veel aandacht wordt geschonken aan de reglementering en toelating van leden tot het college uitmakende het Hoogadelijk Landgericht. Ook komen er veel stukken in voor over de tijd van de Franse inval en bezetting in de jaren 1672-1674 en de daarop gevolgde in gijzeling neming van vooraanstaande ingezetenen en het moeten loskopen van die tegen enorm hoge losgelden. Dit laatste heeft tientallen jaren een zware druk op het Ambt en haar ingezetenen gelegd.
Voorts komt er een groot scala aan onderwerpen voorbij, variërend van belastingzaken, erfdelingen, prothocollering, aanstelling van wachtmeesters, huwelijksbevestigingen tot en met besluiten over krankzinnigen en innocenten. Kortom een rijke bron voor onderzoekers. In de voetnoten worden zaken verduidelijkt en worden de Latijnse rechtstermen en tekstgedeelten kort uitgelegd.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463456036 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

246

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

15-05-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Resolutieboek 1611-1689” te beoordelen