Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Kesteren 1636-1646

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

18,95

Dit tiende deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe bevat de handelingen van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe vanaf 1636 tot en met 1646. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten.
Dit gerichtsboek sluit direct aan op het vorige deel. Het boek bevat verschillende handschriften, waardoor met name veel persoons- en perceelsnamen op zeer diverse wijzen worden weergegeven. Tevens is opvallend dat de stukken regelmatig kris-kras door elkaar staan, dus niet op datum. Een ander opmerkelijk gegeven is dat veel dagen worden weergegeven door heiligendagen, al werd dat rond 1640 minder.
De inhoud van dit boek varieert van rechtszaken over geringe bedragen tot en met gevallen van doodslag en moord. Er is dus sprake van civiele en criminele rechtspraak. Al werden veel zaken summier beschreven, er blijft voldoende informatie over om een beeld te kunnen vormen van de rechtspraak in deze jaren. Opvallend is het gegeven dat criminele zaken, als steek- en vechtpartijen soms civiel werden afgedaan met betaling van smartegeld en de medische kosten.
Gelet op de oorlogssituatie werden de zittingen doorgaans gehouden binnen de stad Tiel, met uitzondering van een zitting in oktober 1636 te Maurik.
Dit boek biedt ook informatie over de rechtsgang. Op 6 juli 1640 vroeg het gericht een nadere interpretatie bij de Landschap in een zaak die al volschreven was. Zelf bepaalde de rechtbank op 20 november 1643 dat de procesvoering diende te geschieden in termijnen van 6 tot 6 weken. Op 5 mei 1645 volgden nadere bepalingen omtrent het versnellen van de procedures.
Al met al een rijke bron.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463455459 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

411

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

08-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Kesteren 1636-1646” te beoordelen