Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Kesteren 1619-1628

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

19,95

Dit achtste deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe bevat de handelingen van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe vanaf 1619 tot en met 1628. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten.
Dit gerichtsboek sluit direct aan op het vorige deel. Het boek bevat verschillende handschriften, waardoor met name veel persoons- en perceelsnamen op zeer diverse wijzen worden weergegeven. Tevens is opvallend dat de stukken regelmatig kris-kras door elkaar staan, dus niet op datum. Een ander opmerkelijk gegeven is dat veel dagen worden weergegeven door heiligendagen, ook die van Laetare en Sacramentsdag die de mensen moesten berekenen, namelijk de 3e zondag voor en de 9e donderdag na Pasen.
De inhoud varieert van rechtszaken over geringe bedragen tot en met gevallen van doodslag en moord. Er is dus sprake van civiele en criminele rechtspraak. Opvallend is het gegeven dat criminele zaken, als steek- en vechtpartijen soms civiel werden afgedaan met betaling van smartegeld en de medische kosten, zoals in juli 1622 en op 26 maart 1626. Daarnaast valt op dat bij criminele delicten gepleegd door een ambtsjonker er niet altijd een crimineel proces werd gevoerd, zoals in mei 1622, juni 1624 en april 1627. De beroepszaken werden doorgaans op aparte klaringsdagen behandeld, normaal op een zondag voorafgaand aan de normale rechtszittingen, die op maandag begonnen. In dit boek wordt geschreven over klaringszaken, maar is niet de behandeling weergegeven. De reden daarvan is niet bekend. Op zich waren er voldoende rechtsdagen en zittingen die over het algemeen langer duurden dan één dag en regelmatig werden geschorst om enkele weken later weer hervat te worden. Al met al geeft dit boek een aardige inkijk in de rechtspraak van die dagen.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463455435 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

474

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

08-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Kesteren 1619-1628” te beoordelen