Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Kesteren 1611-1618

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

19,95

Dit zevende deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe bevat de handelingen van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe vanaf 1611 tot en met 1618. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten.
Dit gerichtsboek sluit direct aan op het vorige deel. Het boek bevat verschillende handschriften, waardoor met name veel persoons- en perceelsnamen op zeer diverse wijzen worden weergegeven. Tevens is opvallend dat de stukken regelmatig kris-kras door elkaar staan, dus niet op datum. Een ander opmerkelijk gegeven is dat veel dagen worden weergegeven door heiligendagen
De inhoud varieert van rechtszaken over geringe bedragen tot en met gevallen van doodslag en moord. Er is dus sprake van civiele en criminele rechtspraak. De jaren 1611-1618 zijn niet alleen jaren binnen het Twaalfjarig Bestand, maar ook van de godsdiensttwisten. Van dit laatste is niets te merken in dit boek. Wat het Bestand betreft wel, zoals een verwijzing bij een uitspraak in juni 1616 naar het Tractaet des Trefues. Er zijn meer verwijzingen naar rechten buiten het landrecht van Nederbetuwe, zoals een Muntplakkaat uit 1602, bepaald door de Staten van Gelderland, alsmede een verzoek om uitheemse jonkeren die in het Ambt Nederbetuwe geërfd waren op te roepen bij een beroepszaak op 26 mei 1617. De beroepszaken werden doorgaans op aparte klaringsdagen behandeld, meestal op een zondag voorafgaand aan de normale rechtszittingen, die op maandag begonnen en vaak enkele dagen duurden. Al met al geeft dit boek een aardige inkijk in de rechtspraak van die dagen.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463455428 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

500

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

08-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Kesteren 1611-1618” te beoordelen