Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Bank Zoelen 1661-1733

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

16,95

Ambt Nederbetuwe
Gerichtssignaat Bank Zoelen
1661-1733

Dit een en twintigste deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe bevat de handelingen van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe binnen de bank van Zoelen in de jaren 1661 tot en met 1733. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten.
Dit boek sluit aan op het vorige deel en wordt vervolgd in de gezamenlijke signaten van de banken Kesteren en Zoelen (delen 15 en 16 van deze serie).
De bank van Zoelen behandelde principaliter de rechtszaken van de kerspelen Zoelen en Kerk- en Kapel-Avezaath. De inhoud van dit boek behelst zowel criminele als civielrechtelijke zaken, die meestal beknopt worden weergegeven. Het boek is erg onvolledig. Dit zal met name komen omdat in de beschreven periode veel zaken in aparte dossiers werden aangelegd en slechts summier of geheel niet in het signaat werden vermeld. In dit signaat is sprake van zeer diverse handschriften, met name van de verschillende landschrijvers, die zelden met naam en toenaam werden genoemd. Evenmin wordt in dit boek de wisseling van het ambtmanschap beschreven, zodat dit enkel kan worden opgemaakt uit de naamsvermelding bij de bankspanningen. Enig inzicht op de rechtsgang kan worden verkregen door de bestudering van de excepties, de gerechtelijke tegenwerpingen, die in de voetnoten kort worden verklaard. Ook worden aanwijzingen vermeld voor advocaten en procureurs die werden aangewezen om iemand te verdedigen, zoals dat zij bij weigering van een dergelijke zaak niet meer mochten dienen voor het gericht.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463455800 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

219

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

26-04-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Bank Zoelen 1661-1733” te beoordelen