Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Bank Zoelen 1614-1661

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

16,95

Ambt Nederbetuwe
Gerichtssignaat Bank Zoelen
1614-1661

Dit twintigste deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe bevat de handelingen van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe binnen de bank van Zoelen in de jaren 1614 tot en met 1661. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten.
Dit boek sluit niet direct aan op het vorige, dat eindigde in het jaar 1604, maar de reden daartoe is onbekend. In tegenstelling tot de voorgaande delen is er bij dit boek sprake van een echt gerichtssignaat. De bank van Zoelen behandelde principaliter de rechtszaken van de kerspelen Zoelen en Kerk- en Kapel-Avezaath. De gerichtsdagen van deze bank werden gewoonlijk te Zoelen gehouden, maar voor 1653 ook geregeld te Tiel. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de moeilijke periode. De oorlogsomstandigheden zijn met name op te maken uit het gegeven dat diverse gerichtsdagen plotsklaps werden afgebroken en de zaken rond de inkwartiering van ruiters en soldaten. Er is geen sprake van een vaste vergaderstructuur, want kennelijk werden de gerichtsdagen meer gehouden naar behoefte of mogelijkheid dan volgens een vastgestelde orde. De klaringszaken werden naar gewoonte op zondag of maandag gehouden. Opvallend is de onvolledigheid bij de beschrijving van de bankspanningen, waardoor niet goed zicht kan worden gekregen op de ridderschappen die al dan niet aanwezig waren.
De inhoud van dit boek behelst zowel criminele als civielrechtelijke zaken, die meestal beknopt zijn weergegeven door landschrijver Henricus van Benthem. De in 1653 aangestelde nieuwe landschrijver Joachim Foijert schreef wat uitgebreider, waardoor beter zicht op de rechtsgang kan worden verkregen.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463455794 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

281

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

26-04-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Bank Zoelen 1614-1661” te beoordelen