Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Bank Kesteren 1680-1730

Auteur: P.D. Spies | Uitgever: P.D. Spies

19,95

Ambt Nederbetuwe
Gerichtssignaat Bank Kesteren
1680-1730

Dit dertiende deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe bevat de handelingen van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe vanaf 1680 tot en met 1730. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten.
Dit gerichtsboek sluit direct aan op het vorige deel. De inhoud varieert van rechtszaken over geringe bedragen tot en met gevallen van doodslag en moord. Er is dus sprake van civiele en criminele rechtspraak. Door de vernieuwing van het landrecht werden de appèlzaken (klaring) niet meer door de ambtman gedaan maar door het gehele gericht. De meeste appèlzaken werden tijdens de gewone zittingen behandeld, dus niet meer op aparte klaringsdagen. De gewone rechtsdagen werden kennelijk meer naar behoefte gehouden dan volgens een vast patroon en wel op de vaste plaats te Kesteren onder de notenboom bij het kerkhof en slechts een enkele keer te Tiel om bijzondere redenen, zoals in januari 1694 met speciaal consent wegens de negenjarige oorlog 1688-1697, waarin Nederland ook betrokken was. In sommige jaren werden minder zittingen gehouden dan in voorgaande jaren. Mogelijk ligt dit in het gegeven dat de ambtman veelvuldig in Den Haag verkeerde en weinig in de Nederbetuwe was. Dit boek biedt ook informatie over de rechtsgang. In het bijzonder worden er veel excepties genoemd, oftewel gerechtelijke tegenwerpingen of verzetsgronden. Hieruit kan worden opgemaakt op welke gronden men verweer voerde of onder een zaak uit probeerde te komen. Kortom een rijke bron voor rechtsgeschiedenis. In de voetnoten wordt een (summiere) verklaring gegeven van deze excepties, die doorgaans in het Latijn werden aangehaald.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463455725 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

498

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

26-04-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ambt Nederbetuwe Gerichtssignaat Bank Kesteren 1680-1730” te beoordelen