‘Alsof de hemel naar beneden kwam’

De valwind van Leersum e.o. van 18 juni 2021 – een natuurramp in verhalen en achtergronden
Auteur: Edith Hazelzet | Uitgever: Nabij Producties

22,50

Op 18 juni 2021 overviel een verwoestende valwind Leersum, Valkenheide en een klein deel van Maarsbergen. Uit het niets vielen in één minuut tienduizenden bomen om – op mensen, op auto’s met mensen erin, op huizen en andere eigendommen. De grootste inzet ooit van de Veiligheidsregio Utrecht volgde. Ruim 400 hulpverleners waren op de been om Leersum en omgeving bereikbaar te maken en getroffenen te helpen. Vele inwoners kropen door het oog van de naald, een aantal raakte gewond. Dat er geen doden vielen, is iets dat tot op de dag van vandaag door alle betrokkenen als het wonder van de valwind wordt beschouwd.

De schade was enorm. Van onbewoonbaar verklaarde huizen, geplette auto’s, tot kale straten en tuinen en hele verdwenen bospercelen. Het opruimen duurde tot en met het voorjaar van 2022. In de herfst en winter die daarop volgden, ging grootschalige herplant van start van meer dan 50.000 zeer jonge boompjes, om het groene aanzien van het getroffen gebied voor zover mogelijk te herstellen.

Dit boek bevat ooggetuigenverslagen van inwoners in allerlei situaties, verhalen van hulpverleners, medewerkers van de gemeente, landgoedeigenaren en natuurbeheerders over de immense klus die zij moesten klaren. Daarnaast worden de weerkundige achtergronden geschetst, plus de feiten en cijfers rond de valwind en de schade. Ook komt de mentale impact aan de orde die de heftige gebeurtenis had op de inwoners, die vervolgens moesten leren omgaan met de nieuwe werkelijkheid van hun blijvend veranderde omgeving.

Edith Hazelzet is journalist en maakte als inwoner van Leersum de valwind mee. Gefascineerd als zij was door de vele aspecten van persoonlijke levens en de gemeenschap die door de natuurramp werden geraakt, besloot zij er een boek over te schrijven. De gemeente Utrechtse Heuvelrug waardeerde dit initiatief door zich op te werpen als opdrachtgever, met de wens om het boek aan alle getroffen huishoudens te schenken, ter herinnering en deels ook nog ter verwerking. Edith Hazelzet interviewde rond de honderd personen, en deed onderzoek naar de achtergronden en nasleep van het natuurgeweld.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492055996 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De valwind van Leersum e.o. van 18 juni 2021 – een natuurramp in verhalen en achtergronden

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

300

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

20-06-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “‘Alsof de hemel naar beneden kwam’” te beoordelen