Als een nacht zonder slaap

Auteur: Frans Strijards | Uitgever: Uitgeverij Int. Theatre & Film Books

23,00

Een jonge man komt in de smeulende zomer van 1972 naar Amsterdam om als aankomend toneelschrijver het artistieke milieu te verkennen. Maar al snel wordt hij meegesleept door bedwelmende ontmoetingen. Hij spreekt toonaangevende theaterfiguren, wordt naar ‘akties’ meegevraagd, danst met de Medusa en in een bar luistert hij naar veel wijze raad van de mimespeelsters en de snaakse wijsheden van de oude acteur. En dan zijn daar nog die twee actrices die hem gezelschap gaan houden. De zomer lijkt één lange koortsdroom – daarna begint de strijd om het leven een echte vorm te geven, maar dat lukt niet zonder meer.

Vijftig jaar wacht later in dezelfde stad – wanneer de lucide zorgeloosheid van toen al lang is verdwenen– een brief uit het verleden, met een raadselachtige en persoonlijke aansporing van een inmiddels overleden actrice. De verteller probeert haar boodschap, maar ook het gedrag van de gekwelde ziel die namens haar contact met hem zoekt, te interpreteren. Er komen nieuwe, vreemde verwikkelingen uit voort, met poppenspelers en hun bizarre spel, die de voorafgaande gebeurtenissen in een ander licht zetten. Alles blijkt toch weer anders te zijn dan die jongen van twintig indertijd dacht.

Ten slotte loopt een wat bitter getinte, kritische persoonlijke afrekening uit op een gloedvol pleidooi voor de fantasie en verbeeldingskracht. De oorsprong van deze levenslange fascinatie voor en een omgang met de theatrale aspecten van het bestaan komen bloot te liggen. Dat levert een prachtig portret op van een spannende en tumultueuze periode in ons culturele leven van de afgelopen vijftig jaar.

Frans Strijards (1952) is de schrijver en regisseur die jaren lang opzien baarde met o.a. zijn versie van De Kersentuin. Hij leidde drie gezelschappen, waaronder het befaamde Art & Pro, en heeft meer dan dertig toneelstukken op zijn naam staan. Hij kreeg de Van Dalsumprijs, de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de Prosceniumprijs, en zijn stukken werden vaak vertaald en in het buitenland gespeeld. Gesprekken over G. en het Syndroom van Stendhal behoren volgens de critici van In Reprise tot de meest interessante van het Nederlands repertoire. Na zijn romandebuut in 2010 schreef hij ook nog een boek met theaterlessen. Dit is zijn derde roman.

Strijards toneelwerk staat bekend om het ontrafelen van de psychologie van de personages, de raadselachtige situaties en de ambigue werkelijkheid. Het zijn ingrediënten en elementen die in zijn romans terugkomen. Ook in Als een nacht zonder slaap is de scheidslijn tussen herinnering en verbeelding huiveringwekkend en ongemakkelijk naadloos.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789064038945 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

322

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

31-12-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Als een nacht zonder slaap” te beoordelen