Allemaal de schuld van Montgomery

De familie Van Rossem in de laatste oorlogsmaanden
Auteur: Maarten van Rossem | Uitgever: Nieuw Amsterdam

20,00

Tussen begin september 1944 en juni 1945 schreef grootvader Arnold van Rossem met enige regelmaat lange brieven aan zijn beide zusters om ze te informeren over het wel en wee van de familie. Hij schreef over de voortdurende angst honger te moeten lijden, over het brandstofgebrek en de onzekerheid over het lot van familieleden van wie lang niets was vernomen. Tegelijkertijd geeft de immer wat zure en kritische opa met zijn brieven een openhartige inkijk in de kleine ellende van het gezinsleven. De familie staat die laatste acht grimmige oorlogsmaanden onder druk van de wereldgeschiedenis, zonder daar zelf ook maar iets aan te kunnen doen. De dramatisch mislukte Operatie Market Garden en de daardoor veroorzaakte Hongerwinter vormen het raamwerk voor deze indringende familiegeschiedenis.

‘Maarten van Rossem heeft over alles een mening en vertelt desondanks nooit onzin. Sterker nog: zijn kritische geest en panoramische belezenheid maken hem een betrouwbare gids in lastige kwesties. Dat heeft hij van geen vreemde, want in dit boek vertelt hij op zijn eigen onnavolgbare wijze over de oorlogservaringen van zijn eigenzinnige grootvader Arnold.’
Willem Melching, historicus en auteur van o.a. Hitler en Waarom Duitsland?

Meer boeken van Maarten van Rossem

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789046827864 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De familie Van Rossem in de laatste oorlogsmaanden

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

08-09-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

2

1 beoordeling voor Allemaal de schuld van Montgomery

  1. 3 van 5

    Vuyk

    Van Rossem vertelt dat hij in 4 maanden dit boekje (zijn eigen woorden) geschreven heeft. Ondanks een respectabele bronnenlijst begaat hij de nodige slordigheden. Ik som er een aantal op. Met de 2e SS Panzerdivisie wordt bedoeld het 2e SS Panzerkorps. Beter bekend als de 9e en 10e SS Panzerdivisies, resp. Hohenstaufen en Frundsberg. Na Normandië is het Korps nog maar 6000 man sterk, elke divisie ongeveer 3000. Een relevant verschil als je weet dat de Britten (niet Engelsen, zoals de auteur vermeldt) maar 5000 man beschikbaar hadden om de brug aan te vallen. Brian Urquhart werkte niet voor Roy Urquhart maar voor Generaal Boy Browning. Van Rossem houdt de mythe, dat misschien Jan van Hoof de Waalbrug bij Nijmegen gered heeft, nog in leven. Eerder genoemde Generaal Browning gebruikte echt 38 gliders en niet 28. Het is spijtig dat Van Rossem niet toelicht waarom hij Generaal Patton fascistoïde noemt. Kennelijk was Van Rossem niet op de hoogte van Hitler ’s opdracht alle havens tussen Bretagne en Zeeuws Vlaanderen tot Festung te benoemen hetgeen er in resulteerde dat bij voorbeeld Brest op 19 September pas in geallieerde handen kwam. Nieuw Amsterdam omschrijft Maarten van Rossem als een historicus die nooit onzin vertelt. Ik had meer verwacht van onze BN Historicus en gewezen hoogleraar.


Een beoordeling toevoegen