Adel in Vlaanderen

Auteur: Paul de Pessemier ’s Gravendries | Uitgever: Uitgeverij Partizaan & Uitgeverij BOXPress

20,95

In 1954 verscheen het boek Adel in Vlaanderen, van de hand van Hubert d’Ydewalle, gestorven in Duits krijgsgevangenschap in april 1945. Hij beëindigde zijn manuscript enkele dagen voor zijn wegvoering en zijn weduwe liet het uitgeven na de bevrijding. De auteur behandelt erin de rol en de verplichtingen van de adel in Vlaanderen; dit in een muterende politieke en sociale context.
Jonkheer Paul de Pessemier ’s Gravendries, die eerder de biografie van ridder Hubert d’Ydewalle schreef (Lannoo, 1997) achtte de tijd rijp om een geactualiseerde versie te publiceren: Adel in Vlaanderen, verleden, heden en toekomst.
In een naschrift geeft deze auteur ook een aantal relevante statistische gegevens over de (Belgische) adel: hun aantal volgens titel, provincie en anciënniteit. Dit op basis van de door graaf Roland Le Grelle verzamelde cijfers.
In deze Derde Druk werd tevens een nieuw hoofdstukje opgenomen met als titel: Omtrent de perceptie van de adel in Vlaamse literaire geschriften.
De eindconclusie van de auteur luidt:
De adel van morgen zal lokaal verankerd zijn maar Europees georiënteerd en geëngageerd. Sturend, proactief, constructief, eendrachtig en vooruitziend. Loyaal, respectvol en integer. Zijn levensstijl discreet en sober, maar toch distinctie uitstralend. Zijn hoofdkenmerken: een relatieve, stoffelijke onthechting en onbaatzuchtige groothartigheid. Groots in dagen van rampspoed. En vooral: een ridderlijke dienstbaarheid aan de zwakste der zwakkeren, gepaard aan een absolute eerbaarheid en bedachtzame moed. Of zal niet zijn.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462952461 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

142

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

23-06-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Adel in Vlaanderen” te beoordelen